Hopp til innhold

Lokker turister med glass-lavvo og UFO-burger

Bjørn Vik og Hilde Vårhus har åpnet UFO-camp i Hessdalen i Sør-Trøndelag. Lavvoer med glasstak skal gi flere mulighet til å få med seg det verdensberømtet fenomenet.

Nye informasjonskilt og lavvoer skal gjøre lysfenomenene i Hessdalen mer tilgjengelig for folk.

Store infotavler og lavvoer med glasstak skal gjøre Hessdalsfenomenet mer tilgjengelig for turistene.

– Mysteriet i Hessdalen representerer jo muligheter, om man bare organiserer og ordner ting på rett måte. Parkeringsplassen med infotavlene ved inngangen til dalen har vi

Ordfører i Holtålen, Jan Håvard Refsethås

Ordfører Jan Håvard Refsethås tror enda flere enn før vil legge turen til Hessdalen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

etterlyst i mange år, i likhet med skiltet som nå er oppe ved fylkesveien. Dette betyr veldig mye for campen vi driver. Vi har til og med en liten UFO-pub litt lenger inn i dalen her, som er åpen hele sommeren. Den samler en del folk, forteller Bjørn Vik.

Verdensberømt fenomen

På internett kan du bruke mye tid på studier av Hessdalsfenomenet. Det fins mange videoklipp og uendelig mange bilder som stadig suppleres med nye observasjoner av ulike lys fra dalen.

Professorer og forskere fra mange land har vært på besøk, men gåten er fremdeles uløst.

– Hessdalsfenomenet er nok langt større på Internett enn vi er klar over. Interessen er betydelig i utlandet, forteller ordfører Jan Håvard Refsethås. Han står på utsiktsplassen ved innkjøringa til dalen. Der er de nye informasjonstavlene om Hessdalsfenomenet satt opp.

– Dermed er det lettere å finne veien for folk som er ute etter overnatting, mer informasjon eller guiding i området, sier Refsethås.

Lavvo med glass i Hessdalen

Panoramautsikt mot himmelen. Lavvoer med store vindusflater er blitt satsingsområde i Hessdalen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Observerte lyskule

Da NRK prøvde en av lavvoene i helga, viste fenomenet seg ved ett tilfelle. Ei oransje kule lyser opp, den flytter seg, slukker og tennes igjen - uten at man blir stort klokere på hva det er.

– Men nettopp slike observasjoner gjør at mange blir nysgjerrige, forteller Bjørn Vik.

Infoskilt og glass-lavvoer er bare en del av det hele. På vitenskapelig hold har Olav Thon-stiftelsen bevilget penger til forskning på Hessdalsfemomenet.

Veiskilt Hessdalen fv 30

Veiskiltet langs fylkesvei 30 er supplert med informasjon.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Høgskolelektor Bjørn Gitle Hauge ved Høgskolen i Østfold, fortalte nylig til NRK at de aller helst ønsker seg en permanent basestasjon i dalen.

Flere turisthytter underveis

Ordføreren i Holtålen tror økende interesse fra forskere, og bedre tilrettelegging for folk flest får enda flere til å oppsøke Hessdalen.

– På turistsida foreligger det planer om å reise flere turisthytter, for å kunne huse enda flere turister som ønsker å oppleve lysfenomenet. Vi har ikke vært flinke nok til å utnytte muligheten, men jeg tror det kommer seg, sier ordfører Jan Håvard Refsethås.

- Kanskje blir det etter hvert venteliste for organisert overnatting i Hessdalen, humrer ordføreren.

Hessdalen