Lett å glemme dong i festivalrus

Hva gjør du hvis du skal ha sex, men ikke har kondom? Mange hopper i det likevel, noe som kan forklare hvorfor stadig flere nordmenn får klamydia.

Prevensjon
Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

– Hjemme har jeg et lite lager, men glemmer å ta med kondomer når jeg skal ut. På Selbufestivalen i fjor ga de ut gratis kondomer. Det var et kjempetiltak, sier Frederik Lien Schei på 24 år. Han studerer multimedieteknologi på Høgskolen i Nord-Trøndelag, og er ikke flau over å bruke beskyttelse.

Ikke flaut med kondom

IKKE FLAUT: Studentene Frederik Lien Schei og Daniel Stølan ved Høgskolen i Nord-Trøndelag synes ikke det er flaut med kondom. Men det er ikke alltid den dukker opp når den skal.

Foto: Sijle Kolaas

Hopper heller av i svingen

Tall som ble publisert i juni av folkehelseinstituttet viser at stadig flere nordmenn får den mest vanlige kjønnssykdommen klamydia. I fjor ble det diagnostisert 22 946 tilfeller av genitale klamydiainfeksjoner (klamydia) i Norge. Seks prosent økning fra året før.

Det er ikke holdningene til kondom som er problemet for Frederik. Men det er ikke alltid kondomet er med når det gjelder som mest.

– Jeg har ikke noen negative holdninger til kondom. Noen sier bruken reduserer følelsen. Men heller safe than sorry mener nå jeg, sier han.

– Hvis du glemmer kondom da?

– Jeg avbryter ikke. Da får jeg satse på å hoppe av i svingen, sier Frederik.

– Men det beskytter ikke mot kjønnssykdommer?

Kondom

Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer. Men tall fra folkehelseinstituttet viser at stadig flere nordmenn får klamydia.

Foto: Colourbox

– Nei, det gjør ikke det, men akkurat det i øyeblikket tenker man ikke på sykdommene. I vert fall ikke jeg. Mulig at man angrer i ettertid. Det er nå bare slik det er, sier han.

Skal du ta med deg kondomer når du drar på festival i sommer?

– Når det blir Steinkjerfestival skal jeg jobbe. Så da trenger jeg ikke det. Men kanskje senere i sommer, sier han.

Sosialt akseptert

I samme rom sitter medstudent Daniel Stølan på 22 år. Han mener han har en sunn holdning til bruken av kondom.

– Det viktigste er ikke om du bruker kondom. Men det viktigste er at du og den du har sex med er trygge på hva dere holder på med, sier Daniel.

– Er kondom flaut?

– Nei, jeg synes ikke det. Det er forventa, og burde vært sosialt akseptert. Jeg føler ikke det er flaut selv, sier han. Men legger til at nå i festivaltider er man kanskje ikke så flinke til å tenke på kondom som ellers.

– Jeg ser for meg at det kan være enklere å la være under slike omstendigheter, sier Daniel, som selv tar med seg kondom når han skal på festival.

Sex hour

Kondomer

SEX HOUR: 21. juni arrangerer RFSU sex hour. Der de oppfordrer folk som skal ha sex i sommer til å bruke kondom.

I forbindelse med sommerens lengste og lyseste kveld arrangerer RFSU sex hour lørdag 21. juni.

– God sex er viktig for folk i alle aldre, og RFSU inviterer derfor nordmenn til å komme i gang med sengekosen under sommerens lyseste dag. I tillegg oppfordrer vi alle til å tre på kondom og sørge for å beskytte seg selv og nye partnere, sier Christina Placht, Markeds- og presseansvarlig i RFSU Norge.

Slurver med kondom

Tall fra RFSU viser at over halvparten av nordmenn dropper kondom når de har sex med nye partnere. Hovedårsaken til å droppe kondom er at det ikke er det samme som uten.

– Det har skjedd mye på kondomfronten de siste årene. Nye produksjonsmetoder bidrar til at kondomene stadig blir tynnere og tynnere, samtidig som de er like holdbare og sterke, sier Placht.

Studentene på HINT syne sexhour er en morsom greie.

– Det blir heller problematisk for min del. Jeg skal i 75-årsdag med familien, så tror ikke jeg får med meg den, ler Daniel.

– Jeg har ikke planlagt noe nei. Får se hva som skjer. Byr anledningen seg, så hvorfor ikke, sier Frederik lurt.