Hopp til innhold

Lærer utlendinger å forstå nordmenn

Da kanadiske Julien S. Bourrelle kom til Norge opplevde han et underlig folk som det var vanskelig å skjønne seg på. Nå har han gjort det til en jobb å hjelpe utlendinger å analysere nordmenn.

Julien Bourelle er gjest hos Lindmo.

SE VIDEO: Julien S. Bourrelle forklarer hvordan vi nordmenn dater.

– Hver gang jeg har flyttet til et nytt land har jeg tilpasset meg livsstilen, men Norge var en utfordring. Jeg skjønte med en gang at det kom til å ta lengre tid her, sier Bourrelle.

Har observert og analysert

Bourrelle kommer opprinnelig fra Canada, men har bodd i både Spania, Tyskland, Australia og New Zealand. For fem år siden flyttet han til Norge for å ta en doktorgrad ved NTNU i Trondheim.

Han syntes det var vanskelig å forstå seg på folkene, og sleit med å knekke de kulturelle kodene. I stedet for å gi opp, bestemte han seg for å observere og analysere oss.

– Det er et spesielt og interessant land, man må observere folk før man forstår hva de mener, sier han.

Har laget en egen guide

Nå har Bourrelle skrevet en bok som inneholder en guide for hvordan utlendinger skal forstå nordmenn. Han holder også forelesninger og har en egen Facebook-side om temaet.

– Hvis vi forstår hverandre bedre, vil vi også kunne kommunisere og samarbeide bedre, sier han.

– Synes du vi er uhøflige i Norge?

– Noen vil nok mene at dere er det, men jeg synes ikke det. Høfligheten her går mer på å ikke forstyrre andre. Dere er mer stille, spør ikke så mye om personlige ting og er mer reserverte, sier han.

– Nordmenn går rett fra baren til senga

Bourrelle har også analysert nordmenns kjærlighetsliv.

– I de fleste land sier man «hei» når man møter en kvinne man liker. Så inviterer man henne på en date, og kanskje blir det en ny date. Deretter inviterer han henne på middag, og hvis det er vellykket kan det hende det blir sex, sier han.

Bourelle forskning

Slik mener Bourrelle den vanlige tidslinja for dating ser ut.

Foto: NRK

Slik beskriver Bourrelle «den normale» tidslinja i de fleste land. Den norske er derimot annerledes.

– Det starter på en bar, deretter havner man rett i senga. Hvis personen fremdeles er der morgenen etter, kan man kanskje dra på date. Hvis det går bra, kan de ende opp i samme seng igjen. Til slutt kan det være at de drar på en ordentlig middag. Middag i Norge er ikke for å bli kjent, det er resultatet av et etablert forhold, sier han.

bourelles mening

Julien S. Bourrelle har laget ei tidslinje for å vise hvordan nordmenn dater, og mener her at vi går rett fra baren til senga.

Foto: NRK