– Skremmende dårlig rettsikkerhet på nett

Torleif Hugdahl (62) ble uskyldig hengt ut som hallik på nettet. Nå er kvinnen som skrev innlegget frikjent i retten.

Torleif Hugdahl

Torleif Hugdahl synes det er ille at virker som det er fritt frem til å skrive akkurat hva man vil på nettet uten at det får konsekvenser.

Foto: Karoline P. Årrestad / NRK

For et og et halvt år siden fikk Torleif Hugdahl sitt livs sjokk da han søkte på navnet sitt på internett. Der sto det svart på hvitt at han var hallikdømt, og burde fratas alle verv i SV og miste jobben som spesialpedagog ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Kvinnen som skrev blogginnlegget ble anmeldt og tiltalt for ærekrenkelse. Torsdag i forrige uke måtte hun møte i retten fordi hun nektet å godta en bot på 6000 kroner. Fredag kom dommen. Hun ble frikjent på alle punkter.

– Jeg synes utfallet av denne saken viser at det er fritt frem på nett. Jeg synes det er helt forferdelig. Det er trist at rettsikkerheten er så dårlig for enkeltpersoner, sier Hugdahl til NRK.no.

Nå går livet videre for Hugdahl, men saken har preget ham. Han har fått mange henvendelser fra andre som er i samme situasjon.

– Det var et slag i trynet å oppdage at virkeligheten faktisk er sånn. Jeg skal klare meg, men jeg er mer bekymret for andre som ikke har samme muligheten til å forsvare seg.

En stor misforståelse

Kvinnen er medlem i Arbeiderpartiet i Oslo og sendte en bekymringsmelding om Hugdahl til helseministeren og postet brevet på bloggen sin.

Det hele viste seg å være en stor misforståelse. I fjor vår ble ganske riktig en SV-politiker i 60-årene dømt for hallikvirksomhet i Sør-Trøndelag. Problemet var bare at mannen ikke satt i kommunestyret i Trondheim, men i en annen liten kommune i fylket.

I retten beklaget kvinnen at hun hadde anklaget feil person.

– Men hun ville ikke beklage fremgangsmåten sin, og det er det som er viktig for meg, sier Hugdahl.

Ville ikke skade noen

Advokat Olle Nohlin er kvinnens forsvarer og han sier de har blandete følelser når det gjelder dommen.

Olle Nohlin

Olle Nohlin er kvinnens advokat. Han sier de er glade for at kvinnen er frifunnet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det er alltid greit å bli frifunnet, men hun er også veldig irritert. Hun har hatt gode hensikter med å offentliggjøre politikeren, men så ble det feil person. Hun har aldri hatt noe ønske om å skade noen, sier Nohlin.

Nohlin sier at kvinnen er irritert fordi hun mener media offentliggjør noen politikeres navn ovenfor andre når det begås straffbare handlinger. De reagerer på det de kaller hemmelighold.

– Nå er hun frifunnet, så saken er til dels avsluttet for hennes del, men hun er fortsatt irritert, sier Nohlin.

Frifunnet

Tiltalen gjaldt overtredelse av straffeloven paragraf 390a, som innebærer straffansvar for den som ved skremmende eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred. Tingretten mener kvinnen handlet i god tro, og at hun derfor ikke kan straffes.

Hun kunne heller ikke dømmes for en lignende bestemmelse i straffeloven som handler om krenkelse ved «offentlig meddelelse». Før en lovendring i 2013 omfattet denne bestemmelsen ikke ytringer fremsatt på internett. Bestemmelsen omfatter fortsatt ikke ytringer per brev, som hun sendte, skriver retten.

Måtte reagere

Torleif Hugdahl trakk seg som SV-politiker i Trondheim høsten 2011.

– Dette skjedde lenge før blogginnlegget ble skrevet, og handler kun om at jeg er uenig med partiet i flere saker, sa han.

Tidligere har hatt uttalt at han var nødt til å reagere.

– Jeg måtte. Jeg vurderte en stund å holde kjeft, men så skjønte jeg at det politiske miljøet i Oslo allerede visste om det, og da sprer det seg fort.

– Hva tenker du om at folk har trodd at du var hallikdømt i flere måneder?

– Det er skremmende, forferdelig skremmende. Jeg fikk høre at foreldre til barna jeg jobber med begynte å sette spørsmålstegn ved meg på grunn av ting de leste på nettet, og det ville vært fullstendig ødeleggende.