Hopp til innhold

Barn for fred

Med pensel og palett møtes barn med ulik trosbakgrunn. Kunstverkene stilles ut under Olavsfestdagene.

Stars and stripes
Foto: NRK

Ung kunstner

Ung kunstner

Foto: NRK

ITorsdag åpnet kunstutstillinga ”Barn og fred” i Trondheim Kunstforening. Barn i alderen 10-13 år har deltatt i dette pionerprosjektet, der grunntanken er fred og toleranse på tvers av religioner. Gjennom flere samlinger har ungene svingt penselen og blitt kjent med hverandre.
- Dette er et brobyggerprosjekt. Vi begynner med barn, som er åpne til sinns og har en god evne til å lytte til hverandre, sier festivaldirektør Randi Wenche Haugen entusiastisk. - Man kommer fra ulike religioner, med ulike verdensbilder og med ulike holdninger og verdier. Så møtes man gjennom kunst og blir kjent med hverandre på en ny måte.

Månebilde og nye venner

Margarita Akhtari

Margarita Akhtari

Foto: NRK

Margarita Akhtari maler månen med et amerikansk flagg plantet på overflaten. Hun har hatt det hyggelig på samlingene. – Det går greit å male med andre barn, vi blir venner, sier hun og legger på litt mer farge. – Ja, det er selvfølgelig ”stars and stripes”, sier Håkon Bleken som passerer forbi og slår av en prat med de unge malerne i lokalet.

Bleken og Margarita

Håkon Bleken og Margarita Akhtari

Foto: NRK

- Jeg synes dette er helt utmerket. Dette er et godt eksempel på et flerkulturelt tiltak, fordi her arbeider man jo kreativt og blir påvirket av hverandre, sier nestoren i norsk malerkunst.

Utfordringer underveis

I atelieret tar store bilder i alle farger form. Barna har malt bilder etter inspirasjon fra Paulo Coelhos bok "Alkymisten", og utvalgte kunstverk stilles ut i museets første etasje. Festivaldirektøren er godt fornøyd, men det har vært utfordringer underveis i prosessen.

Direktør for Olavsfestdagene Randi Wenche Haugen

Festivaldirektør Randi Wenche Haugen

Foto: NRK

– Her har vi barn fra ba’hai, islam, den katolske kirke, den anglikanske og lutherske kirke m.m., og utfordringen har vært å overbevise enkelte foreldre om hvorfor de skulle sende sine barn til noe som har med den norske kirke å gjøre. Så det har vært en lang prosess på forhånd. Vi har snakket med medlemmer av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn om hvordan vi skulle skape tillit og tro på at man ville bli møtt med respekt og anerkjennelse, sier Randi Wenche Haugen.

Vernissasje

Men nå henger bildene på museet, og Haugen inviterer alle til å komme og se. – Vi ville gjerne at barna og andre skulle få se bildene i ramme på veggen. Vi skal ha ordentlig vernissasje, og nå kan publikum komme og se resultatet av denne prosessen, sier en stolt festivalleder.