NRK Meny
Normal

Rullestolkrav kan bli vanskelig for stavkirke

Handikapforbundet forlanger rullestolrampe i ny stavkrike. Hvis ikke kan kirka bli stengt.

Nye Hindrem stavkirke

Denne kirka er en kopi av den opprinnelige stavkirka i Haltdalen. Originalen ble bygd for 1100 år siden.

Foto: Trond Moksnes

Ingvar Sæther

Ingvar Sæther er leder av Hindrem Stavkirkelag. Han håper å finne en løsning som alle parter kan være fornøyd med.

Foto: Mette Moslet Kjesbu/NRK

Det er Trønder-Avisa som først skriver om Norges Handikapforbunds krav til Hindrem Stavkirke i Leksvik.

Byggeforskriftene sier at kirka skal ha en permanent og trinnfri adkomst for rullestolbrukere. Men skal den nybygde kirka skal omfattes av kravet om såkalt universell utforming og utstyres med permanent rullestolrampe. Om dette strides nå interessene.

– De som bygget stavkirkene i år 1100 hadde neppe rullestoladkomst i tankene, og de som har utarbeidet dagens byggforskrifter har vel neppe heller tenkt på hvordan forskriftene skal praktiseres i en stavkirke, sier Ingvar Sæther som er leder av Hidrem Stavkirkelag til Trønder-Avisa.

Ble vigslet av Nidaros-biskop

NRK var med da stavkirka i Leksvik først ble tatt i bruk i september i fjor. Det var Nidaros-biskop Tor Singsaas som vigsla den ferske stavkirka.

Kirka er finansiert utelukkende med bidrag fra kommune, fylkeskommune, private bedrifter og enkeltpersoner.

Fra 1850 og fram til i dag er det kun bygd sju nye stavkirkebygg i Norge. I tidlig middelalderen var dette den vanligste kirkebygningen, men mange av kirkene ble revet for å gi plass for større gudshus.

Hindrem stavkirke kostet 2,4 millioner kroner og mange timer med dugnadsarbeid. Den gang var Ingvar Sæther en sliten, men lykkelig mann.

– Nå begynner jeg å bli sliten, så det skal bli godt å få avsluttet byggeprosessen. Vi ser alle fram til en skikkelig fin høytidsdag når kirka skal vigsles, sa han til NRK i fjor.

Nå kan det se ut til at byggeprosessen likevel ikke er helt ferdig.

– Håper på en løsning

Stavkirkelaget har søkt om dispensasjon fra byggeforskriftene, og viser til at en permanent rampe vil bryte for mye med utseendet på bygget. De har foreslått heller å ta i bruk metallskinner de gangene det er nødvendig, men denne søknaden ble avslått.

Sæther har tro på en løsning.

– Stavkirka er åpen bare i forbindelse med spesielle arrangementer, og da vil det alltid være folk til stede som kan hjelpe rullestolbrukere, sier han til avisa.

Haltdalen stavkirke på Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg (bygd 1170)

Haltdalen stavkirke finner man i dag på Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg. Hindrem stavkirke er en kopi av nettopp denne.

Foto: Trond Moksnes