Hopp til innhold

– Denne bedriften kjøper «skitne» klimakvoter

Naturvernforbundet mener flere bedrifter kjøper «skitne» klimakvoter for å spare penger.

Kalkverket på Røra

Verdalskalks anlegg på Røra.

Foto: Trøndelag / NRK

Naturvernforbundet mener flere bedrifter, blant annet Verdalskalk, har kjøpt klimakvoter fra utviklingsland til spottpris, som ikke bidrar til å redusere klimagassutslippene.

– Fram til kvotekravene strammes inn, er det noen som benytter seg av slike kvoter, antageligvis fordi det er billigere enn å redusere utslippene, sier Anders Haug Larsen i Naturvernforbundet.

Anders Haug Larsen, Naturvernforbundet

Anders Haug Larsen i Naturvernforbundet mener Verdalskalk er en av bedriftene som kjøper flest «skitne» klimakvoter.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Ifølge ham stimulerer ikke disse kvotene til at utviklingsland reduserer utslippene, men at de i stedet slipper ut andre type gasser som er like miljøfiendtlige som dem de skal erstatte.

– I disse kvotene kan man kjøpe ett tonn Co2 for fire kroner, mens for noen år siden kostet det samme 200 kroner, sier Larsen.

FN-godkjente kvoter

Han sier at EU nå skal få en slutt på denne typen klimakvoter. Da vil prisen på klimakvoter gå opp til seks kroner per tonn.

– Problemet er at det er tildelt altfor mange kvoter, og det er stilt for få krav til å gjøre egne tiltak. Det har igjen ført til at prisen på klimakvoter stuper, og det blir mindre insentiver til å kutte klimagassutslipp hos bedriftene, sier han.

Larsen peker ut noen bedrifter som verstinger, som har kjøpt kvoter før det nye lovverket trådte i kraft. En av dem er Verdalskalk som sitter på en av Europas største kalkforekomster.

Les også: Vil ha mer av millionoverskudd i Verdalskalk

– Jeg avviser at vi kjøper skitne kvoter. Disse kvotene er det som tidligere ble kalt grønne kvoter, og vi har kjøpt dem på oppfordring fra myndighetene. Dette er FN-godkjente kvoter, sier Håkon Mork som er daglig leder i Verdalskalk.

Må stole på EU

Han innrømmer likevel at det har kommet fram at disse kvotene ikke er like miljøvennlige som først antatt.

– Vi har likevel ingen mulighet til å kontrollere hvordan disse kvotene blir fulgt opp, sier Mork.

At hver enkelt fabrikkeier ikke kan ha full oversikt over hvordan klimakvotene blir administrert, forstår Larsen. Men han mener bedriftene burde be om å få «rene» kvoter av meglerne de kjøper fra.

– Meglerne har heller ikke mulighet til å gå inn i Kina for å kvalitetssikre den informasjonen han blir gitt. Vi har liten mulighet til å kontrollere dette utover å stole på at EU og FN gjør det de skal gjøre, sier Mork.