Hopp til innhold

Korte treningsøkter kan gi lengre liv

Fire minutter med hardtrening tre ganger i uka kan være nok til å forlenge livet ditt.

Spinning

Forskning ved NTNU viser at man ikke trenger å pine seg gjennom lange spinningtimer for å få bedre helse. Fire minutter med intensiv trening, tre ganger i uka, kan ifølge forskerne være mer enn nok.

Foto: Colourbox

Ved et av verdens ledende senter for trening og hjerteforskning, på NTNU i Trondheim, har de en god nyhet til alle sofaslitere.

Intensiv og veldig kortvarig trening kan gi samme effekt som lange joggeturer.

– Faktisk kan man trene inntil bare fire minutter. Hvis man gjør det tre ganger i uka, så skal det ha en ganske god effekt på kondisjonen, sier idrettsfysiolog Øivind Rognmo.

Viktig å ha høy intensitet

Øivind Rognmo

– Kort og hard trening gir samme effekt som lang og rolig trening, sier idrettsfysiolog Øivind Rognmo.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Ved «K.G. Jebsen senter for hjertetrening» ved NTNU tester han hvor mye oksygen kroppen kan ta opp ved hard fysisk anstrengelse.

– Det er viktig å vite, for studier har vist at de som er i stand til å ta opp mye oksygen holder seg friskere og lever lengre enn de som ikke har den samme evnen, forklarer Rognmo.

Testing gjennom store befolkningsstudier som Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag har vist effektene av intervalltrening, og ifølge Rognmo kan en rolig oppvarming fulgt av noen harde drag være mer enn nok for å sikre seg bedre kondisjon.

– Det er godt nytt for de hjemme i sofaen, for det viser at man egentlig kan komme ganske langt ved å gjøre lite. Du kan forbedre den generelle helsa, så lenge du tillater deg å ha høy intensitet på den treningsjobben du gjør.

Får utbetalt bonusen senere i livet

Bonusen for å ta den kjappe treningsøkta vil man merke senere i livet.

– Hvor god kondisjon man har og hvor sprek man er, har veldig stor betydning for hvor lenge man skal leve og hvor frisk man skal fortsette å være når man blir eldre, sier idrettsfysiologen.

Selv om forskninga viser at trening ikke behøver å være så langvarig og strevsomt som mange frykter, så er Rognmo klar på at det absolutt ikke skader å la økta vare lengre enn de fire små minuttene som er minstekravet.

– Det er klart at prinsippet med at mer er bedre enn litt, gjelder også her.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.