NRK Meny
Normal

Jakten på e.coli-bakterien i gang

Meråker Kjøtt blir ikke stengt, selv om man ikke vet hvordan e.coli-bakterien har kommet inn på anlegget. I dag startet jakten på bakterien.

Meråker Kjøtt AS
Foto: Sindre Fløan

Dyrene som førte smitte med seg ble slaktet i fjor høst, og Mattilsynet mener at e.coli-bakterien er vasket ut for lenge siden.

Slaktebedriften Meråker Kjøtt er pekt ut som kilden til e.coli-skandalen i vinter.

Meråker-bedriften leverte e.coli-smittet sauekjøtt til spekematproduksjon, og dermed var marerittet i gang.

Vinterens store e.-coli-skandale førte til at et barn døde, og mange havnet på sykehus med alvorlig nyresvikt.

Leter etter smittet besetning

Nå vil Mattilsynet i Sør-Innherred til bunns i saken, og prøver tatt nå i ettermiddag kan gi svar på hvilken besetning som er bærer av smitten. Det håper distriktssjef Ingebjørg Fostad.

- Nå tar vi prøver av det sperrede partiet på fryselageret for å sende dem til analyse. Hensikten er å innsnevre besetninger som kan være mulige bærere av den farlige bakterien.

- Hvor nært er en løsning?

- Det tørr vi ikke ha noen formening om ennå. Det er et komplisert sporingsarbeide som står foran oss, sier Fostad.

Vil ikke stenge anlegget

Mattilsynet advarer fortsatt folk mot å spise blant annet Gildes fjellmorr og sognemorr, men vil mens jakta på opprinnelsen til e.-colismitten ikke stenge anlegget i Meråker.

Årsaken er at sauene ble slaktet i september, og kun liten del av kjøttet har en kort periode vært i omløp på anlegget i Meråker. I tillegg ble alle avdelinger hos Meråker Kjøtt desinfisert hver dag mens behandlingen av kjøttet foregikk.

- Her er det slaktet for omtrent et halvt år siden, og kjøttet som er i anlegger i dag ligger på et fryselager og er sperret, opplyser Fostad i Mattilsynet.

Ett tonn smittet kjøtt

I dag ligger et tonn smittet kjøtt på fryselager i Meråker. Daglig leder Per Johan Pedersen i Meråker Kjøtt AS håper de snart er kvitt både kjøttet og den dårlige PRen, men er glad de slipper å stenge.

- Det ser vi som et tegn med at Mattilsynet er forholdsvis tilfreds med det arbeidet vi har gjort etter at denne saken kom på bordet.

Video fra Trøndelag

Sammen med bestefar og Tynset-torader´n