NRK Meny
Normal

Jakten på e.coli-bakterien i gang

Meråker Kjøtt blir ikke stengt, selv om man ikke vet hvordan e.coli-bakterien har kommet inn på anlegget. I dag startet jakten på bakterien.

Meråker Kjøtt AS
Foto: Sindre Fløan

Dyrene som førte smitte med seg ble slaktet i fjor høst, og Mattilsynet mener at e.coli-bakterien er vasket ut for lenge siden.

Slaktebedriften Meråker Kjøtt er pekt ut som kilden til e.coli-skandalen i vinter.

Meråker-bedriften leverte e.coli-smittet sauekjøtt til spekematproduksjon, og dermed var marerittet i gang.

Vinterens store e.-coli-skandale førte til at et barn døde, og mange havnet på sykehus med alvorlig nyresvikt.

Leter etter smittet besetning

Nå vil Mattilsynet i Sør-Innherred til bunns i saken, og prøver tatt nå i ettermiddag kan gi svar på hvilken besetning som er bærer av smitten. Det håper distriktssjef Ingebjørg Fostad.

- Nå tar vi prøver av det sperrede partiet på fryselageret for å sende dem til analyse. Hensikten er å innsnevre besetninger som kan være mulige bærere av den farlige bakterien.

- Hvor nært er en løsning?

- Det tørr vi ikke ha noen formening om ennå. Det er et komplisert sporingsarbeide som står foran oss, sier Fostad.

Vil ikke stenge anlegget

Mattilsynet advarer fortsatt folk mot å spise blant annet Gildes fjellmorr og sognemorr, men vil mens jakta på opprinnelsen til e.-colismitten ikke stenge anlegget i Meråker.

Årsaken er at sauene ble slaktet i september, og kun liten del av kjøttet har en kort periode vært i omløp på anlegget i Meråker. I tillegg ble alle avdelinger hos Meråker Kjøtt desinfisert hver dag mens behandlingen av kjøttet foregikk.

- Her er det slaktet for omtrent et halvt år siden, og kjøttet som er i anlegger i dag ligger på et fryselager og er sperret, opplyser Fostad i Mattilsynet.

Ett tonn smittet kjøtt

I dag ligger et tonn smittet kjøtt på fryselager i Meråker. Daglig leder Per Johan Pedersen i Meråker Kjøtt AS håper de snart er kvitt både kjøttet og den dårlige PRen, men er glad de slipper å stenge.

- Det ser vi som et tegn med at Mattilsynet er forholdsvis tilfreds med det arbeidet vi har gjort etter at denne saken kom på bordet.