NRK Meny
Normal

Fikk fysisk vondt av internett-abstinens

14 unge kvinner og menn meldte seg frivillig til et eksperiment de ikke trodde de ville greie å fullføre: Å være uten internett i tre uker.

Jon Helge Jakobsen montasje

Økonomistudent Jon Helge Jakobsen synes det var direkte vondt da han ikke fikk bruke internett på tre uker.

Foto: Camilla Tjønn Thingvoll / NRK

Jon Helge Jakobsen er 25 år og er dermed en del av aldersgruppa som har tatt internett som en selvfølge mesteparten av livet.

Han er alltid pålogget, enten det er musikk fra en streamingtjeneste som står på i bakgrunnen, en liten sjekk på Facebook, kanskje litt e-post eller en tur innom nettavisene.

– Ja, det er konstant egentlig, sier han.

I dag begynner barn å bruke internett fra de er rundt 18 måneder, og til og med krig kan bli utkjempet på nettet.

Mange kan forestille seg å leve uten internett. For tre uker siden var Jon Helge blant dem. Sammen med 13 andre forsøkskaniner ble han med på et eksperiment på NTNU i Trondheim hvor de ikke fikk bruke internett på 21 dager.

– Jeg er veldig fascinert av menneskelig kommunikasjon, og jeg var nysgjerrig på hvordan min egen kommunikasjon og relasjoner til andre ble påvirket av mangel på nett, forklarer Jakobsen.

Professor Aksel Tjora spådde at de ville få en slags panikk de første dagene. Han var ikke så langt unna.

Fikk fysiske abstinenser

– Jeg har aldri røyka, men jeg innbiller meg at det å slutte kan være noe av det samme, sier Jakobsen.

Han forteller at de første to dagene uten internett var preget av abstinenser.

– Det var virkelig et fysisk og psykisk ubehag. Det er en skikkelig rastløshet hvor du ikke vet hva du skal gjøre.

Aksel Tjora , professor i sosiologi ved NTNU.

Professor Aksel Tjora er overrasket over at det ikke var sosiale medier forsøkspersonene savnet mest da de var uten internett.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Professor Aksel Tjora sier en av deltakerne måtte gi seg etter et par dager, og at de 12 andre følte mye av det samme som Jon Helge.

– De fleste starta på en mandag og fikk en trøblete helg.

– Det er faktisk fysisk vondt å ikke kunne gjøre det du er vant til og tar for gitt at du kan gjøre hele tida, sier han.

Trodde de ville bryte sammen

Så langt gikk eksperimentet slik Tjora forventet. Men han ville også finne ut hvor lang tid det tok før forsøkskaninene følte seg frigjort fra nettet.

– Jeg er faktisk overraska over at så mange fullførte. Jeg trodde flere ville bryte sammen og gå tilbake til nettet underveis, sier han.

Det er umulig å være hundre prosent sikre på at ingen av deltakerne jukset, og smugkikket på sosiale medier. Men forskergruppa gjorde detaljerte intervjuer med deltakerne gjennom hele perioden, og Tjora er overbevist om at ingen av dem hadde store tilbakeslag.

Da fant de snart ut at det gikk bedre enn de hadde trodd.

Overraskende resultater

Etter bare noen få dager fant Jon Helge ut at verden ikke stoppet selv om han ikke var tilgjengelig på nett konstant.

– Det var en åpenbaring egentlig.

Blogger fra telefonen

Det var ikke lov til å surfe med mobilen, men deltakerne kunne bruke den til å ringe.

I likhet med de andre som var med på forsøket oppdaget han at han ikke gikk glipp av så mye. Han fikk også mye tid til å gjøre andre ting, som å lese aviser og bøker. dessuten viste det seg å være ganske enkelt å følge med på hva som foregikk sosialt i studentmiljøet.

– Det går jo an å avtale ting på telefon, og så snakker man jo sammen så jeg gikk ikke glipp av noe viktig, sier Jakobsen.

Det er akkurat det som overrasker forskerne mest.

– Jeg trodde også at flere kunne slite mer gjennomgående, men det var typisk for alle at de i løpet av 3–4 dager senket skuldrene. Særlig når det gjelder sosiale medier.

Forskerne trodde nemlig at det verste kom til å bli fraværet av sosiale medier.

– Men det som viser seg vanskelig for folk, er alle de små praktiske tingene, som å bestille billetter til kino eller få plass på en populær gruppe på treningsstudioet.

Senket skuldrene, men vil ikke være uten

Nå er Jon Helge og de andre deltakerne tilbake på nettet, han svarer med en gang NRK kontakter ham på Facebook.

– Tre uker gikk greit, men noe mer ville vært litt i overkant, sier han.

Han føler at han først og fremst fikk testet sin egen selvdisiplin og viljestyrke i forsøket, men at han i tillegg har fått et mer bevisst forhold til det altoppslukende nettet.

– Jeg har trappet ned, og lært meg å bruke tida mi bedre. Det er mye man kan gjøre halvveis når man sitter på nett, uten å ha fokus på noen ting.

Han føler at han kan senke skuldrene og slappe av når han ikke lenger er tilgjengelig konstant.

– Jeg kan legge igjen mobilen hjemme, og legge pc-en helt vekk. Det anbefales, sier han.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.