Hopp til innhold

Internasjonale førstekvinner

Kvinner som har gått foran har blitt hyllet og hatet. Her er noen av de første damene som greide å komme seg til toppen av verdens fjell, stater og mannsbastioner.

Valentina Tereshkova

Den sovjetiske kosmonauten Valentina Tereshkova ble den første kvinna i verdensrommet i 1963.

Hvem er din favoritt-«førstekvinne»? Diskuter nederst i saken!

En av de mest hyllede kvinnene som ble en «førstekvinne» er Valentina Tereshkova, som ble verdens første kvinne i verdensrommet.

Hun var sovjetisk kosmonaut om bord på fartøyet Vostok 6 den 16. juni 1963. Hun

Nobels Fredspris 1905 til Bertha Von Suttner, baronesse og forfatter

Freds-Bertha: Var både journalist og forfatter og skrev blant annet boka 'Ned med våpnene' i 1889.

Foto: Scanpix / Arkiv / SCANPIX

jobbet opprinnelig på en tekstilfabrikk, men ble rekruttert til det sovjetiske romfartsprogrammet for kvinne for sitt talent for fallskjermhopping.

I Vostok 6 kretset rundt jorda 48 ganger på 72,8 timer lange romturen. Tereshkova ble umiddelbart hyllet som en helt i Sovjet, og fikk senere FNs fredsmedalje.

Ville bli operasanger, vant fredspris

Bertha Von Suttner er ikke bare den første av veldig få kvinner som har fått Nobels fredspris. Det sies også at hun bidro til at det i det hele tatt ble opprettet en pris. Som ung drømte hun om å bli operasanger, men hun lyktes aldri.

Hun fikk seg etter hvert jobb som guvernante, før en ulykkelig kjærlighetshistorie med sønnen i familien gjorde at hun fikk sparken og endte som sekretæren til Alfred Nobel. De ble gode venner og det sies at det var hun som påvirket ham til å skrive fredsprisen inn i testamentet.

BANDARANAIKE

Dette bildet av Sirimavo Bandaranayake ble tatt kort tid før hun døde i 2010.

Foto: GEMUNU AMARASINGHE / AP

Første statsminister

Verdens første folkevalgte kvinnelige statsminister var overklassedama Sirimavo Bandaranayake i Sri Lanka. Hun overtok etter ektemannen som statsminister da han ble drept av en ekstremistisk buddhistmunk i september 1959.

Året etter ble hun valgt til statsminister som leder av Frihetspartiet i Sri Lanka.

I den første perioden hvor hun var statsminister ble det rettet mistillitsforslag mot henne. Da hun senere ble gjenvalgt ble hun nesten avsatt i et marxistisk opprør, etter nedgangstidene på midten av 70-tallet tapte hun valget i 1977 og ble senere dømt for maktmisbruk og fradømt retten til å ha politiske poster i syv år

Hun var sosialist og nasjonaliserte blant annet bankene og te-industrien til stor forargelse fra Kina og Storbritannia.

Den første kvinnelige presidenten som ble demokratisk valgt var Vigdís Finnbogadóttir på Island. Hun var også litt av en Islands-patriot, og prøvde å innarbeide fikk større nasjonal identitet på øya.

De første kvinnene som fikk allmenn stemmerett var damene i Wyoming og Utah i USA i 1869 og 1870, mens det første landet som innførte allmenn stemmerett i var New Zealand i 1893.

Øverst i verden

Den første kvinna som besteg verdens tak, nemlig Mount Everest, var japanske Junko Tabei 16. mai 1975. Hun fikk øynene opp for klatring på en skoletur i barndommen, men ble ikke en ivrig fjellklatrer før etter studietida, da startet hun også en nasjonal kvinneklubb for klatring i Japan. Hun var også den første kvinne som besteg toppene av de høyeste fellene på alle kontinentene.

Junko Tabei

Japanske Junko Tabei var første kvinne på toppen av Mount Everest. her er hun i en æresparade i Katmandu i 2005.

Foto: GOPAL CHITRAKAR / REUTERS

Tidenes korteste NBA-karriere

Kvinner har sittet på hesteryggen i tusenvis av år, men at de skulle delta i løp var slett ingen selvfølge i moderne tid. I Australia fikk damer være amatørjockeyer allerede i 1850, men kun i egne «dameløp». Flere kvinner lurte seg med på løp forkledd som menn, som australske Wilhelmina Smith som vant en rekke seiere under navnet Bill Smith på midten av 1800-tallet.

Penny Ann Early

Penny Ann Early var veldig mye kortere enn de andre på laget da hun debuterte på basketbanen i 1968.

Flere amerikanske kvinner deltok i løp fra slutten av 1800-tallet, men det var Penny Ann Early var den første kvinna som fikk jockeylisens til å ri fullblodshester så sent som i 1968.

Et fulltallig mannlig jockeykorps boikottet de første løpene hun skulle ri i, slik at de ble avlyst.

Det provoserte basketlageierne Joseph og Mamie Gregory så mye at de signerte en kontrakt med henne, og beordret treneren for Colonels til å la henne spille i en kamp.

Sabiha Gökçen

I 1937 ble tyrkiske Sabiha Gökçen verdens første krigspilot.

Foto: Wikimedia commons

Penny Ann ble dermed også den første kvinna til å spille i den amerikanske toppserien for basketball, NBA. Hun var kun på banen i et par minutter, men fikk stående applaus fra publikum.

Tok bilen på jollytur

Tyske Bertha Benz (kona til Karl Benz) ble i 1888 den første kvinna som kjørte en lengre distanse med bil. Seks år før norske Thekla Hiort satte seg bak styrespakene her hjemme.

Bertha tok turen uten mannens og styresmaktenes tillatelse, og kjørte en tur med de to sønnene.

Adoptert av presidenten – ble krigspilot

Historien til den foreldreløse Sabine tok en ny vri da den tyrkiske presidenten Kemal Atatürk tok henne under sine vinger i 1925. Atatürk sørget for at hun fikk utdanning, og for at hun ble den første kvinnelige studenten ved ned nyoppretta Tyrkiske flyverskolen i 1935, noe som var ganske revolusjonerende i det islamske landet.

Sabiha Gökçen ble sendt til Sovjetunionen med sju mannlige medstudenter og to år senere debuterte hun som verdens første kvinnelige krigspilot.

Hvem er din favorittførstekvinne? Diskuter under: