Hopp til innhold

Ingen har flere NM-gull

Møt gullgrossisten Pål Hembre fra Levanger.

Pål Hembre

Pål Hembre er en legende i skyttermiljøet.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Han har 127 individuelle NM-gull i pistolskyting. Ingen andre idrettsutøvere har like mange, uansett idrett.

– Jeg vet at jeg har 127 gull. Jeg har vel kanskje omtrent 50 sølvmedaljer og rundt 25 bronsemedaljer i tillegg. Men de ligger i noen plastposer et sted. Jeg har ikke helt kontroll på dem, sier Pål Hembre.

Norgesmesterskapet i pistolskyting foregår på Ørland i Sør-Trøndelag. NRK møter Hembre under hans svakeste øvelse, feltskyting. Han ender til slutt som nummer syv etter en sprekk på slutten.

– De tre siste baneøvelsene håper jeg å ta gull i, sier Hembre.

Kometkarriere

Han tok sine første skudd med pistolen i 1978. Året etterpå var han på juniorlandslaget, mens han i 1980 ble nummer seks i junior-EM i luftpistol. Hembre har aldri vurdert å skyte med andre våpen enn pistol.

– Det er vanskelig å kombinere rifle og pistol. Alt er enklere med pistol. Rifle krever veldig mye når det kommer til utstyr, og det koster mer penger. I pistolskyting er det alltid skytteren som er viktigst, ikke utstyret, sier Hembre.

Pål Hembre

Pål Hembre i aksjon under NM på Ørland. Der konkurrerer han for Bærum pistolklubb.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Blir ikke rik av suksessen

Hembre har i tillegg til alle sine NM-titler gull fra VM, og han deltok i OL i Atlanta i 1996. Der var hans beste resultat en 26. plass. Til tross for alle merittene, driver han ikke med skyting profesjonelt.

– Det er dårlig med inntekter i skytesporten. Det er ikke noe særlig til faktisk gull i gullmedaljene heller, så jeg kan ikke selge medaljene for ekstra inntekt, ler Hembre.

Etter å ha jobbet fulltid mesteparten av karrieren, har Hembre siden 2007 jobbet deltid i tillegg til skytingen, og han fører statistikk for Norges Skytterforbund.

– Når jeg ikke jobber så trener jeg, sier 53-åringen.