NRK Meny

Ingen har flere NM-gull

Møt gullgrossisten Pål Hembre fra Levanger.

Pål Hembre

Pål Hembre er en legende i skyttermiljøet.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Han har 127 individuelle NM-gull i pistolskyting. Ingen andre idrettsutøvere har like mange, uansett idrett.

– Jeg vet at jeg har 127 gull. Jeg har vel kanskje omtrent 50 sølvmedaljer og rundt 25 bronsemedaljer i tillegg. Men de ligger i noen plastposer et sted. Jeg har ikke helt kontroll på dem, sier Pål Hembre.

Norgesmesterskapet i pistolskyting foregår på Ørland i Sør-Trøndelag. NRK møter Hembre under hans svakeste øvelse, feltskyting. Han ender til slutt som nummer syv etter en sprekk på slutten.

– De tre siste baneøvelsene håper jeg å ta gull i, sier Hembre.

Kometkarriere

Han tok sine første skudd med pistolen i 1978. Året etterpå var han på juniorlandslaget, mens han i 1980 ble nummer seks i junior-EM i luftpistol. Hembre har aldri vurdert å skyte med andre våpen enn pistol.

– Det er vanskelig å kombinere rifle og pistol. Alt er enklere med pistol. Rifle krever veldig mye når det kommer til utstyr, og det koster mer penger. I pistolskyting er det alltid skytteren som er viktigst, ikke utstyret, sier Hembre.

Pål Hembre

Pål Hembre i aksjon under NM på Ørland. Der konkurrerer han for Bærum pistolklubb.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Blir ikke rik av suksessen

Hembre har i tillegg til alle sine NM-titler gull fra VM, og han deltok i OL i Atlanta i 1996. Der var hans beste resultat en 26. plass. Til tross for alle merittene, driver han ikke med skyting profesjonelt.

– Det er dårlig med inntekter i skytesporten. Det er ikke noe særlig til faktisk gull i gullmedaljene heller, så jeg kan ikke selge medaljene for ekstra inntekt, ler Hembre.

Etter å ha jobbet fulltid mesteparten av karrieren, har Hembre siden 2007 jobbet deltid i tillegg til skytingen, og han fører statistikk for Norges Skytterforbund.

– Når jeg ikke jobber så trener jeg, sier 53-åringen.

Video fra Trøndelag

Kurth Fallmyr berga barndomsheimen såvidt, men et område på to og en halv kvadratkilometer er svidd av, og skadene er tydelige i terrenget.
19. mai er det 100 år siden Rosenborg Ballklub så dagens lys. NRK og RBK inviterer til bursdagsfest og folkefest på Lerkendal for HELE NORGES RBK.
Åge Aleksandersen og Arve Tellefsen om «Bilde tå'n Ivers» og den nyinnspilte versjonen til Rosenborgs 100-årsjubileum.