Hopp til innhold

Infeksjoner skaper kaos på sykehus

Flere sykehus har vært i høy beredskap på grunn av massivt overbelegg i forbindelse med ulike infeksjonssykdommer. – Det er ganske kaotisk her nå, sier kommunikasjonssjefen i Helse Nord-Trøndelag.

Korridorpasienter Sykehuset Levanger

Overbelegget på Sykehuset Levanger har pågått siden før jul, men ifølge ansatte er dette ikke helt uvanlig på denne årstiden.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Sykehuset Levanger satte onsdag krisestab og gul beredskap, etter en voldsom opphopning av pasienter med blant annet lungebetennelse.

– Flere av tilfellene kan være følgesykdom av influensaen, sier avdelingsleder Hilde Karin Folden.

Også på Sykehuset Namsos har det vært fullt, og de har ikke hatt kapasitet til å avlaste Levanger.

– Det er fortsatt fulle sykehus, og ganske kaotisk, sa kommunikasjonssjef Svein H. Karlsen til NRK før statusmøtet torsdag morgen.

Sykepleier: – Et stressmoment

På Sykehuset Levanger ligger flere pasienter i korridorene.

– Det er et stressmoment med tanke på fremkommelighet. Det blir også litt kaos i hodet når det er så mange pasienter plassert rundt omkring, sier sykepleier Irene Nakstad.

Spesialsykepleier ved lungeavdelingen, Bård Voldsund, sier de har 15 plasser.

– Men nå har vi tidvis vært oppe i 23 pasienter på avdelingen.

Besøkende ved Sykehuset Levanger reagerer på at det ikke er plass til å ta imot syke pasienter, som i verste fall blir sendt hjem igjen.

– Man må holde seg frisk, for det er ikke plass. Det er litt trasig, for man vet jo aldri hva som skjer, sier pårørende Lill Granås.

Korridorpasienter Sykehuset Levanger

Kommunene blir bedt om å ta imot utskrevne pasienter noe tidligere enn vanlig.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Legevakta må vurdere innleggelser nøye

Torsdag formiddag kunne Helse Nord-Trøndelag melde at beredskapen er endret fra gul til grønn.

– Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos har fortsatt en situasjon med høyt belegg. Gjennom onsdag kveld og natt til torsdag har klinikker og avdelinger skaffet seg et handlingsrom med frigjort sengekapasitet i sykehusene, heter det i en pressemelding.

Sykehusene er nå avhengige av at kommunene og de distriktsmedisinske sentrene (DMS) fortsatt overtar noen av pasientene.

Bjørn Andersson og Hilde Karin Folden

Bjørn Andersson ligger på gangen med dobbeltsidig lungebetennelse, men roser avdelingsleder Hilde Karin Folden og de andre ansatte.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

I tillegg er alle legevaktsentraler varslet om at innleggelser må vurderes veldig nøye, og at legevakta konfererer med vakthavende leger på sykehusene før de legger inn pasientene.

– Mulig det er store lokale forskjeller

St. Olavs hospital i Trondheim har ennå plasser, og har i tillegg pasienthotell om det skulle komme flere innleggelser. De har imidlertid besluttet at de ikke gir fra seg pasienter til kommuner som sliter med mange syke.

Ved Sykehuset Innlandet er det "vanlig mye" pågang til influensasesong å være, men her ser de på prøver at forekomsten er økende.

– Vi merker ikke veldig mye til årets influensasesong på Haukeland, men mulig det er store lokale forskjeller, sier smittevernoverlege Dorthea Oma til NRK.

Oslo Universitetssykehus melder om et tilnærmet normal influensasesong, mens barneavdelingen på Ullevål melder om en økning i antall Influensa B-virus sist uke.

Smittevernoverlegen ved Finnmarkssykehuset forteller om normale tilstander, og ikke noe storinnrykk av influensapasienter.

Influensakart uke 2 2018

Kartet viser den rapporterte forekomsten av influensalignende sykdom i uke 2.

Foto: FHI

Ikke for sent å vaksinere seg

Folkehelseinstituttets overvåkning fra uke 2 viser at forekomsten av influensalignende sykdom i landet er på middels nivå. Toppen var i uke 1, og tallene viser nå en svak nedgang.

Det er likevel forventet flere influensasyke i ukene fremover. Men - det nytter fortsatt å la seg vaksinere, for influensaen vil være i omløp i flere måneder fremover.

Korridorpasienter Sykehuset Levanger

Sykehusene i Nord-Trøndelag er forberedt på korridorpasienter helt til i mars-april.

Foto: Tariq Alisubh / NRK