Hopp til innhold

Ikke oversikt over mengden dynamitt

Etter politiaksjonen i Orkdal torsdag og fredag vet politiet enda ikke hvor mye dynamitt den siktede oppbevarte.

Dynamitt

Politiet fant store mengder sprengstoff på eiendommen og måtte detonere seks salver.

Foto: Morten Andersen

Torsdag kveld ble en mann i 40-årene pågrepet på Svorkmo i Orkdal. Han er nå siktet for ulovlig våpenbesittelse og vold i nære relasjoner.

Da politiet kom til eiendommen torsdag formiddag fant de ammunisjon, store mengder dynamitt og 30 skytevåpen. Utstyret var både militært og sivilt.

Sprengstoffet som ble funnet ble detonert på stedet og aksjonen varte i to døgn. Politiet jobber fortsatt med å få oversikt over sprengstoffet.

– Store mengder dynamitt ble funnet, og vi jobber fortsatt med på dokumentere dette. Derfor kan vi på nåværende tidspunkt ikke si akkurat hvor mye det er snakk om, sier etterforskningsleder, Randi Fagerholt.

Siktet for vold

Våpnene som ble funnet var registrert på den siktede. Det han er anmeldt for er hvordan de ble oppbevart og at dette ikke var etter forskriftene. Det var imidlertid en mistanke om vold i nære relasjoner som var bakgrunnen for aksjonen.

– Det som utløste aksjonen på torsdag var en bekymringsmelding om vold og at mannen i tillegg skal ha vært i besittelse av våpen, sier etterforskningsleder, Randi Fagerholt til NRK.

Den siktede var ikke hjemme da politiet aksjonerte mot eiendommen, men han ble pågrepet på vei hjem torsdag kveld.

– Pågripelsen gikk stille og rolig for seg, og det var ingen dramatikk, sier Fagerholt.

Kommer til å varsle

Politiet fikk bistand fra forsvaret med å detonere sprengstoffet på stedet. Dette gjorde de uten å melde i fra til naboer eller media. Politiet har i ettertid gått ut å beklaget at folk ble skremt av lydene.

– Hvorfor måtte sprengstoffet detoneres på stedet?

– Det har med omfanget å gjøre. Vi så det som risikabelt å flytte eller frakte det. Med tanke på naboer og beboere ble det detonert på stedet, sier Fagerholt.

Hun forteller at det foreløpig ikke vil bli mer smell og lyder fra området, men at politiet kommer til å varsle om de finner mer sprengstoff som skal detoneres.

Varetektsfengslet

Siktelsen for overtredelse av straffelovens paragraf 219, som omhandler vold i nære relasjoner, førte til at politiet på lørdag begjærte to ukers varetektsfengsling.

Ifølge politiet er det fare for bevisforspillelse som er grunnen til varetekstfengslingen. I mellomtiden skal politiet gjennomføre avhør.

«Det som fremkommer av avhørene kan medføre behov for ytterligere etterforskning, og retten finner at begjæring om to uker bør tas til følge» heter dete i kjennelsen.