NRK Meny
Normal

Husker da nabojentene gikk gjennom isen

11. desember 1924 druknet tre jenter i elva Namsen i Overhalla. 98 år gamle Gjerta Moen husker fortsatt tragedien som om det skulle vært i går.

Gjerta Moen

98 år gamle Gjerta Moen husker drukningsulykken på Skage i 1924 svært godt.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Drukningsulykke 1924

Avisa Nordtrønderen skrev om ulykken dagen etter.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Tidlig om morgenen torsdag 11. desember 1924 legger den finske jernbanearbeideren Jakob Kauppi i vei over isen mellom Furrunesset og Skage i Overhalla kommune.

Han trekker en slede med fire jenter etter seg. Han skal på arbeid på Namdalsbanen som er under bygging mellom Grong og Namsos, og jentene skal på skolen på Skage.

Etter ei stund går de rett ut i en åpen råk, og alle sammen havner i vannet.

– Tre av jentene døde. Kauppi klarte bare å redde åtte år gamle Hilja som gikk i min klasse på Skage. Det var en forferdelig ulykke, minnes Gjerta Moen.

Gikk i første klasse

Moen er 98 år gammel, og sitter i kjøkkenet sitt og forteller om den verste drukningsulykken i Namsen noensinne. Gjerta Moen var åtte år gammel, og gikk i første klasse.

– Vi var på skolen da meldingen om ulykken kom. Læreren vår, Marie Amdal, begynte å gråte, og etter ei stund fortalte hun at skoledagen var over. Vi skjønte kanskje ikke alvoret med det samme, men etter hvert forstod vi hva som hadde skjedd, forteller hun.

Da kjelken med jentene havnet i den strie strømmen ute i elva, dukket Kauppi etter og svømte under isen for å redde jentene. Men nabojenta Klaudia Olaussen, og døtrene Agnes (7) og Jenny (14) druknet.

Agnes ble aldri funnet igjen, selv om det ble lett etter henne i flere dager.

«Den triste hendelsen har gjort et dypt inntrykk paa befolkningen i Skage som med hjertelighet deltar i den store sorg som er overgaat de to familier», stod det i lokalavisa Nordtrønderen dagen etter.

Gikk over isen

Gravstein Kauppi

Denne steinen ble satt opp til minne om de to Kauppi-jentene som druknet i Namsen.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Det var vanlig å gå over elveisen når vi skulle på skolen om vinteren. Men det hadde vært mildvær, og Kauppi dro derfor jentene på en kjelke. Hadde de gått over hadde de kanskje berget, sier Moen.

Kauppi-familien flyttet senere vekk fra Namdalen, og Jakob druknet selv noen år senere.

For ti år siden dro Gjerta og datteren Maja til Mo i Rana for å treffe igjen Hilja.

– Da hadde vi ikke truffet hverandre på nesten 80 år, men praten gikk godt. Men hun ville ikke snakke om ulykken. Maja tenkte å intervjue henne om det som skjedde ute på isen, men Hilja klarte ikke å snakke om det. Så dette var en ulykke som har merket oss gjennom hele livet, forteller Gjerta Moen.

Passer på gravstedet

I dag er bare Gjerta Moen igjen med minnene sine om den forferdelige tragedien for snart 90 år siden.

I alle år etterpå har hun passet på gravstedet til de to Kauppi-jentene på Skage kirkegård.

– Det har falt seg naturlig for meg å passe på gravstedet. Det er jo ingen igjen her av Kauppi-familien, så jeg har sørget for at det står blomster der. Det er viktig å bevare minnet om det som hendte, sier Gjerta Moen.