NRK Meny
Normal

Nå starter vi på høysesongen for trafikkskader

Sju biler skadet på Kampen

Illustrasjonsfoto.

Foto: Erik Engen / NRK

– Det var svært glatt på stedet, opplyste politiet da en trailer lørdag kjørte av veien på E6 ved Trones i Namsskogan.

Og med mere glatt føre i vente i julemåneden, kan du like godt kalle desember for skademåneden, eller bulkemåneden om du vil.

Tall fra Tryg Forsikring viser at bilskader øker med 30 prosent i desember i forhold til resten av året.

Søndager i avdent

Årsakene er mange, men folk bør kanskje passe ekstra på i morgen – første søndag i advent. For søndager i advent er dager hvor det oppstår ekstra mange uhell, forteller pressetalsmann Arvid Steen i Tryg Forsikring til NRK.

Arvid Steen i Tryg Trafikk

Pressetalsmann Arvid Steen i Tryg Forsikring.

Foto: Pressefoto

– Da er det ofte flere stressede bileiere ute på veiene som speider etter julegaver, men som glemmer å se seg for i trafikken.

Ifølge beregninger fra Tryg får forsikringsbransjen som helhet meldt inn 800 bilskader daglig i desember, med skadeutbetalinger på til sammen 19 millioner kroner.

Ber folk stresse ned

Ryggeulykker og påkjøring av parkerte kjøretøy er gjengangere i desember. Det er heller ingen overraskelse at flesteparten av skadene kommer i de store parkeringshusene i tilknytning til kjøpesentre.

Forsikringsselskapet anbefaler derfor at man lar bilen stå søndagene i adventstiden, at man unngår de store kjøpesentrene og at man parkerer der ingen andre vil stå – typisk langt fra inngangen.

– I tillegg bør man rygge inn når en parkerer, slik at man får oversikt over trafikkbildet idet man skal forlate parkeringsplassen. For det er når man stresser ut av parkeringsplassen, at mange av de kjedelige ryggeskadene skjer, sier Steen.

Han tror de berømmelige mørketallene er store, da mange av de mindre skadene aldri blir registrert hos bransjen.

– Småbulker til 3000–4000 kroner betaler man gjerne for selv, uten å involvere forsikringsselskapet, sier Steen.