NRK Meny
Normal

Hørte at noe var galt ute på vannet

Tre personer veltet i en kano på Storvatnet i Namdalseid på mandag. Hyttenabo Arne Skorstad dykket ned i vannet for å lete etter en mann i 20-årene som omkom.

Omkom i kanovelt

Redningsmannskap fraktet en mann fra Storvatnet til St. Olavs Hospital mandag kveld. Livet sto ikke til å redde.

Foto: Leif Arne Holme / NTB scanpix

Arne Skorstad satt på verandaen på hytta si i Namdalseid med samboeren sin mandag ettermiddag. Området er vanligvis veldig rolig, men noen ganger er det folk ute med kano på Storvatnet. Skorstad og samboeren hørte skrål og latter fra sjøen, men merket at lyden endret seg.

– Jeg hørte lydene og tenkte at nå er noe galt, så jeg løp ned til vannet. Jeg dro ut med båten vår og kjørte ut til kanoen. Da jeg kom fram så jeg at kanoen var velta og en person satt oppå, sier Arne Skorstad til NRK.

Kvinnen som satt oppå kanoen fortalte Skorstad at en mann hadde kommet seg inn til land, og en annen var savnet.

– Jeg hoppet ut i vannet og dykket ned for å lete etter mannen. Jeg holdt på med dette til ambulansen, brannvesenet og politiet kom. Det tok kanskje 30 minutter før brannvesenet tok over søket, sier Skorstad.

Arne Skorstad

Arne Skorstad hoppet i vannet og begynte å lete etter den savnede mannen mandag ettermiddag.

Foto: Privat

Brannvesenet lette med båt og dykkere etter mannen i en halvtime før de fant ham. Da hadde den savnede ligget i vannet i en times tid. Han ble sendt med helikopter til St. Olavs Hospital og kunne ikke reddes.

Dårlig sikt

– Det var dårlig sikt og mudder på bunnen av sjøen, så søket var veldig vanskelig enda mannen var savnet på grunt vann, sier lensmann Svein I. Askelund til NRK.

Flatanger lensmannskontor kommer nå til å undersøke årsaken til at kanoen veltet.

– Vi har ingen grunn til å mistenke at noe kriminelt har skjedd, men vi vil allikevel karlegge hva som har skjedd.

En mann og en kvinne ble sendt til Namsos sykehus etter ulykken og var ifølge politiet svært nedkjølte. Politiet kommer nå til å ta kontakt med 20-åringene for å finne ut bakgrunnen for kanovelten.

Politiet har enda ikke klarlagt om de tre hadde redningsvester på, men kommer til å undersøke dette. Hyttenabo Arne Skorstad så ikke at noen av de tre hadde redningsvest på.

Kanoer til utlån

Skorstad forteller at det er mange som er ute med kanoer på Storvatnet. Statland idrettslag har kanoer til utlån rett ved innsjøen og dette er en ordning de har hatt i flere år.

– Denne ulykken er selvfølgelig veldig tragisk. Vi har lagt ut kanoer hvert år som folk låner på eget ansvar, sier leder Morten Hågensen i Statland Idrettslag til NRK.

Preger lokalsamfunnet

Mannen som omkom var fra Namdalseid kommune. Også de to andre som var involvert i ulykken er fra nærområdet. Fungerende rådmann Torgeir Skevik forteller at lokalsamfunnet er i sjokk etter hendelsen.

– Vi er så få i kommunen at de fleste kjenner hverandre. En sånn hendelse påvirker virkelig lokalsamfunnet, sier Skevik til NRK.

Allerede i går kveld tok kommunen kontakt med familien til de pårørende. De var i samtaler i går og kommunen kommer til å gi praktisk hjelp i tiden som kommer.

– Lokalsamfunnet er god støtte til familien nå, sier Skevik.