NRK Meny
Normal

Hevder jagerfly skremte revevalper til døde

Flere valpekull skal ha blitt skremt til døde da jagerfly passerte en revefarm i lav høyde.

f-16 jagerfly

To jagerfly skal ha skremt revevalper til døde i forbindelse med en tur til Rena.

Foto: Hanne Olafsen, Forsvaret / Scanpix

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en henvendelse fra en oppdretter med krav om erstatning etter en hendelse, sier informasjonsoffiser Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NRK.

Forsvaret vil ikke si noe om hvor mange dyr de har mottatt krav om erstatning for

Det var Opdalingen som først omtalte saken. De skriver at oppdretteren ikke vil snakke med media..

500 fot

Ivar Moen

Ivar Moen sier Forsvaret nå skal behandle klagen fra oppdretteren og vurdere om de vil betale erstatning.

Foto: Forsvaret

Det var tirsdag i forrige uke at to F16 jagerfly tok av fra Ørland for å gjennomføre et treningsoppdrag på Rena. I forbindelse med flyturen skal flyene ha fløyet over en pelsdyrfarm i området Rennebu og Oppdal og skremt dyra slik at noen av valpene døde.

– Vi kan ikke gå ut med eksakte tall for hvor lavt vi fløy i området, men vi kan gå ned mot 500 fot i området. Det er viktig å få fram at vi ikke har brutt noe regelverk i denne saken, sier Moen.

Erstatningskravet skal nå behandles av Forsvaret og Moen sier at det hender de utbetaler erstatning selv om de ikke har gjort noe galt etter regelverket.

– Det er ikke vår hensikt å skade dyr på denne måten, sier Moen.

Oppdaterer kart

Forsvaret har kart som viser områder som er sensitive for støy. Det kan for eksempel være revefarmer eller andre næringer som ikke tåler støy fra jetmotorer.

– Jagerflymiljøet oppdaterer kartene sine kontinuerlig med hvilke områder som er sensitive. Vi lykkes ikke alltid, men vi vil nå oppdatere kartene våre nok en gang, sier Moen.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.