Her er Midt-Norges beste drikkevann

Smak, lukt og farge var kriteriene da Midt-Norges beste drikkevann ble kåret. Innbyggerne på Frøya og i Oppdal kan nå konstatere at de har landsdelens beste drikkevann.

Vannkonkurranse

Vinnerne kunne stolt motta premien for beste drikkevann. Fra venstre Ivar Meland og overflatevannet på Frøya. Til høyre Tore Samskott og grunnvannet i Oppdal.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Onsdag formiddag ble Midt-Norges beste drikkevann kåret under Vann- og avløpsdagene på Stjørdal. Åtte regionvinnerne fra hele landet går til finalen i Telenor Arena 19. april 2016.

Vinnerne i de to forskjellige klassene ble Frøya kommunale vannverk og Oppdal sentrum vannverk. Førstnevnte vant klassen for beste overflatevann, mens Oppdal kan smykke seg med tittelen i klassen for beste grunnvann eller borehullvann.

– Det er ikke enkelt å kåre det beste vannet. Det er basert på smak, lukt og farge. Det er jo lett å se om vannet har farge, men smak og lukt blir jo en subjektiv vurdering, sier tidligere direktør i Norsk Vann, Einar Melheim.

Det er Norsk Vann, Norsk Kommunalteknisk Forening og KS Bedrift som står bak konkurransen Norges beste drikkevann 2016. Formålet er å sette fokus på at drikkevann fra norske vannverk har høy kvalitet og koster en tusendel mindre enn flaskevann.

  • Hvordan er drikkevannet der du bor? Skriv i kommentarfeltet nederst i saken

To typer vann

Vann- og avløpskrise ..?

I dag samles Einar Melheim og andre fagfolk til vann- og avløpskonferanse i Stjørdal.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Den håndplukkede fagjuryen skulle blindteste vannprøvene og sette karakterer. Alle vannverk som leverer til mer enn 500 innbyggere kunne delta, og finalistene i Midt-Norge var:

Alstahaug vannverk, Sandnessjøen
Brenna vannbehandlingsanlegg, Melhus
Frøya kommunale vannverk
Holtålen vannverk
Levanger vannverk
Leksvik vassverk
Oppdal sentrum vannverk
Vikelvdalen vannbehandlingsanlegg, Trondheim

Seks av disse har overflatevann, det vil si at de tar vann fra en innsjø, mens to har grunnvann, altså fra borehull i bakken.

– De to typene vann har litt ulik karakter, og derfor konkurrerer de i to ulike klasser, sier Melheim.

– Si fra om dårlig vannkvalitet

Flaskevann

Drikkevann fra norske vannverk koster mindre enn 1/1000 av flaskevann.

Foto: Rafael Classen / colourbox.com

Skal du produsere godt vann er det tre ting som gjelder.

– Du må ha en god kilde, et godt behandlingsanlegg og et godt ledningsnett. Norge har en god utbygging av vannverk, men ledningsnettet har utfordringer, sier den engasjerte ingeniøren, som berømmer Trondheim for veldig godt drikkevann.

– Det er det også mange andre steder som har, men noen vannverk i Norge burde hatt mer fokus på vannkvalitet.

I en rapport fra 2014 fastslår Folkehelseinstituttet at arbeidet med å skifte ut og reparere dårlige vannledninger går så langsomt at problemet med forurenset drikkevann høyst sannsynlig vil øke i årene framover.

Melheim oppfordrer folk som opplever dårlig vannkvalitet om å si fra.

– Vann er ingen politisk vinnersak, men hvis publikum hadde gitt klarere beskjed ville det fått større oppmerksomhet.

LES: Dårlige rør gir kloakk i drikkevannet

Vannkran
Foto: colourbox.com