Hopp til innhold

Her er Julius Paltiels plass åpnet

Julius Paltiel var en av de norske jødene som overlevde utryddelsesleiren Auschwitz. På Holocaust-dagen ble en egen plass åpnet i hans navn.

Åpning av Julius Palitels plass i Trondheim sentrum

Mange hadde samlet seg for å være med på åpninga av Julius Paltiels plass i Trondheim.

Foto: Magnar Brandseth/NRK

Julius Paltiel

Julius Paltiel ble arrestert i oktober 1942, 18 år gammel.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Harald Stanghelle, redaktør i Aftenposten og venn av Julius Paltiel, stod for selve åpninga.

– Det er viktig å ha et slik steinfast bevis for å ta vare på lærdommen om det som skjedde og jødehatet som herjet i Europa. Dette minner oss på at vi skal kjempe i mot, sier Stanghelle til NRK.no.

Plassen ligger i parken der Elvegata og Erling Skakkes gate møtes i Trondheim sentrum.

Plassen har allerede fått sitt navn, men for første gang blir det også mulig å se den endelige utformingen, med et mangefarget bord som samlingspunkt.

På Holocaustdagen, 70 år siden frigjøringen av fangene i Auschwitz, fikk Julius Paltiel en plass i Trondheim oppkalt etter seg.

Barn fra Ila skole deltok da Julius Paltiels plass ble åpnet.

– Alle har en lik stemme

Arkitektkontoret Haugen/Zohar Arkitekter fra Oslo har i samarbeid med landskapsarkitekt Nina Wang utformet hele parken og dens sentrale kunstinstallasjon. Parken inkluderer en oppbygd sti gjennom parken, skriver Adresseavisen.

– Dette bordet sier noe om det Paltiel representerer. Alle skal ha en lik stemme, og alle har en lik plass i dette samfunnet, sier Marit Justine Haugen, billedkunstner og arkitekt til NRK.

Til Falstad og Auschwitz

Familien Paltiel drev et tekstilfirma i Trondheim da andre verdenskrig brøt ut. Julius Paltiel ble arrestert i oktober 1942, 18 år gammel. Han ble først sendt til leiren Falstad og så til utryddelsesleiren Auschwitz i februar 1943.

767 norske jøder ble sendt til dødsleirene, men bare 26 kom hjem.

Paltiel døde i 2008.