Hopp til innhold

Her jobber geitene for Trondheim kommune

Utstyrt med datastyrte halsbånd rydder geiter effektivt skog og bymark i Trondheim. Nettbrett, lydsignal og elektriske støt sørger for at de spiser gress på rett sted.

Firbente er leid inn for sommeren, for hva er vel bedre enn geiter når skog og kratt skal ryddes i bymarka i Trondheim. Og takket være et usynlig gjerde slipper naboene å få geiter i hagen

Profesjonelle skogryddere: Geiter med GPS på sommerjobb for kommunen

– Nyttig for meg, og nyttig for kommunen, sier geitebonde Anders Strand fra Byneset utenfor Trondheim, idet han slipper totalt 17 kasjmirgeiter på beite i bymarka. Alle er leid ut til kommunen, som trenger hjelp til å bli kvitt skog og kratt

GPS-geiter redder byfjell landet over

Gjengrodde beiteområder er et økende, nasjonalt problem, og geiter utstyrt med GPS-halsbånd ble i fjor høst lansert som redningen. Sju av geitene her i Trondheim er del av et pilotprosjekt, og rundt halsen har de et datastyrt halsbånd, eller klave som det kalles.

– Vi har forsøkt det hjemme på tunet, og så raskt at geitene reagerte. Etter et par dager så vi at de beitet innenfor det området som var programmert i klaven, sier Strand.

Styrer geitene med nettbrett

Geitebonde Anders Strand med GPS-klave

– De er lært opp til dette, det er helt fantastisk. Om de ikke snur vil de få et støt, sier Anders Strand. her med den GPS-styrte klaven som geitene er utstyrt med.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

I klaven ligger en GPS, og område de skal bevege seg innenfor er programmert inn i klaven. Spretter de over grensa piper klaven. Fortsetter de så får geita et strømstøt, og tverrsnur.

– Om de ikke snur vil de få et støt, men det opplevde jeg bare den første dagen. Etter det har de lært seg systemet på en fantastisk måte, smiler Strand.

Bondens arbeidsdag blir samtidig lettere. Den virtuelle gjerdeløsningen gjør at geiteflokken kan følges via mobil eller nettbrett.

– Jeg kan sitte hjemme og observere geitene i stedet for ute i terrenget, sier Strand

Geitene spiser alt

Geiter i Bymarka i Trondheim

Populære jobbe i populære omgivelser. Små og store ser på geitene som rydder gress og kratt i det populære utfartsområdet.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Med et slik usynlig gjerde slipper naboene å få geiter i hagen. Bymarka er dessuten et populært utfartsområde, og skogforvalter Espen Skovhus Bråthen tror mange vil sette pris på å møte tamme geiter når de er på tur.

Dette er en gammel eiendom som har vært i kommunal eie lenge, og vi ønsker å holde det åpent.

De firbente er leid inn for sommeren, og gjør en effektiv jobb med å sikre kulturlandskapet for kommunen.

Espen Skovhus Bråthen
Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

– Akkurat som vi ønsket oss, de elsker bringebær og fortsetter med bjørk og annet kratt. Nå håper vi bare teknologien virker, så de holder seg her. Fungerer dette godt, flytter vi dem til et annet område senere, sier Skovhus Bråthen.

Bonden og geitene klare for oppdrag

Bonden er klar dersom kommunen ønsker å gjøre prøveordningen permanent.

– Disse 17 flytter vi lett til et nytt område. I tillegg har jeg fem til i reserve på gården hjemme. Det er lett å bli kvitt gress, men få andre er så effektive i kampen mot kratt og busker, skryter Strand på vegne av de firbeinte arbeiderne.