NRK Meny
Normal

Gir pengehjelp til anbudsvinnere

Helse Midt-Norge betaler flere titalls millioner kroner ekstra til ambulanseselskaper i regionen.

Ambulanse
Foto: Eirik Haukenes / NRK

Det ble kjent fredag ettermiddag, etter at Helse Midt-Norge valgte å offentliggjøre dokumenter fra et styremøte 10. juli.

I saksframlegget til møtet skriver administrasjonen at det var fare for at to av selskapene, Namsos Trafikkselskap og Inntrøndelag Ambulanse, ikke kunne levere tjenester som avtalt etter å ha imøtekommet lønnskrav fra de ansatte.

Den årlige kompensasjonen ble satt til 16,2 millioner kroner i kontraktsperioden på fem år, altså en samlet sum 81 millioner kroner. I tillegg kommer en engangsytelse på 3 millioner kroner for 2008.

- Styret har bestemt å gi innsyn i dokumentene. Det viktigste for styret og Helse Midt-Norge er å ha en god og tilstedeværende ambulansetjeneste slik det var da avtalene ble inngått i fjor høst, sier administerende direktør i Helse Midt-Norge Jan Eirik Thoresen til NRK.

Vil ha ekstern gjennomgang

Han sier foretaket vil ha en ekstern gjennomgang av anbudsprosessen for å undersøke om helseforetaket har fulgt loven om offentligeanskaffelser.

- Dette har vært en vanskelig sak helt fra vi begynte å håndtere den. Det viktigste for oss er som sagt å ha en god tjeneste, dette viktige aspektet møter en del utfordringer i forhold til anbud, politikk og samfunn. Det er komplisert, sier Thoresen.

- Kan det bli aktuelt å lyse ut anbudene på nytt, dersom det viser seg at dette ikke har foregått på en riktig måte?

- Det er ingen problemstilling vi tar nå, sier Jan Eirik Thoresen, administerende direktør i Helse Midt-Norge.