Hopp til innhold

Fuktig nyttårsfeiring i borettslag kan få konsekvenser

Skal du feire nyttår i et borettslag, kan det være lurt å sjekke reglene der du bor. Ved alvorlig sjenanse kan styret ha rett til å kaste deg ut av leiligheten.

Nyttårsfest

Det kan være lurt å vise hensyn til sine naboer når man feirer inngangen på det nye året.

Foto: NTB

Er man beboer i borettslag og sameier, bor man som regel tett på sine naboer. Tenker du en fuktig og høylytt nyttårsfeiring vegg i vegg med naboen, kan det være lurt å henge opp et nabovarsel, råder advokat.

Både borettslagsloven og eierseksjonsloven setter grenser for hvilke ulemper man kan påføre andre, og krysser man visse grenser er det å anse som mislighold.

Straffeloven har bestemmelser om at man ikke skal forstyrre den alminnelige ro og orden, ei heller skal man forstyrre «omgivelsenes nattero».

– Må forventes mer støy på nyttårsaften

På helligdager (alle dager med rødt i kalenderen) kan man heller ikke forstyrre helligdagsfreden med «utilbørlig larm», står det i lov om helligdager og helligdagsfred.

– Det er forskjell på hva som bør tåles på nyttårsaften og på en vanlig tirsdag. Det er de urimelige ulempene loven forbyr. At naboens nyttårsfest strekker seg til langt på natt er noe man må forvente og vil ikke være urimelig, sier Elisabeth Aas Nilsen, advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Hun legger til at det selvfølgelig er en grense for alt.

– Dersom festen kommer fullstendig ut av kontroll eller man spiller musikk på full guffe til ut på morgenkvisten, kan boligselskapet reagere, sier hun.

Kan ende med rask utkastelse

I et borettslag har man en egen lov, borettslagsloven, som blant annet gir styret anledning til rask utkastelse av en andelseier i virkelig grove tilfeller hvor det er fare for ødeleggelse eller vesentlig forringelse av eiendommen, eller der andelseier er til alvorlig plage eller sjenanse for andre brukere av eiendommen.

Daglig leder ved Ringvegen borettslag i Trondheim, Birger Knudsen, sier til NRK at de har hatt svært få problemer med nyttårsfeiring de siste årene.

– I løpet av de ti siste årene så har alt gått rolig for seg. Det har ikke vært naboklager som jeg kan huske. Og jeg tror terskelen for bråk er litt høyere på en slik dag, sier han.

– Har dere interne regler for slike dager som nyttår?

– Nei, det har aldri vært behov. Når rakettene skal skytes opp så trekker folk seg litt unna blokkene. Det eneste man kan utsette litt på er opprydningen av fyrverkeri, sier Knudsen.

Blinkende julelys til sjenanse

Men det er ikke bare støy og musikkbråk som kan være et problem for naboer som bor tett på i disse juletider.

Ifølge advokat Henning Lauridsen, har man også lov å klage på sjenerende bruk av julelys.

Blinkende lys dag og natt i fem til seks uker kan være urimelig hvis man bor tett på hverandre, mener han.

– Vanlig vei er å gå til styreleder og klage sin nød. Det beste er likevel å snakke med naboen direkte. Fungerer ikke det, bør du gå til styreleder og legge fram saken. Borettslaget må kunne påpeke pynting som er til ulempe for naboer og finne en ordning, sier Lauridsen.

Nyttårsfeiring i Trondheim, sett fra Elgeseter bru

Ifølge advokat så bør terskelen være ganske høy ved nyttårsfeiring, samme hvordan bosituasjonen er.

Foto: Sverre Broen