Hopp til innhold

Frykter boligkrise for studenter

Velferdstinget i Trondheim er svært kritiske til at Trondheim kun får en tiendedel av studentboligene som skal bygges i Norge.

Berg studentbolig

Det bygges nye studentboliger på Berg i Trondheim, men det er langt fra nok til å dekke etterspørselen.

Foto: Vidar Hansen / NRK

– Dette vil gå utover alle studentene, for prisene vil bare stige og stige. Jeg er bekymret for fremtiden til nye studenter, som vil komme til et veldig presset boligmarked, sier leder i Velferdstinget, Thea Indahl Mæhlum, til NRK Trøndelag.

I går ble det klart at Trondheim får 96 av de 980 studentboligene som skal bygges i landet. Velferdstinget i Trondheim er skuffet over tildelingen.

Thea Indahl Mæhlum leder velferdstinget for studenter i Trondheim.

Leder i Velferdstinget, Thea Indahl Mæhlum, er provosert over tildelingen av studentboliger.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

– Det her er en veldig dårlig prognose for Trondheim, for det vil si at husleiene bare blir høyere og høyere, sier Mæhlum.

Lover ikke bedring

Det er rundt 29. 000 studenter i Trondheim, og ved studiestart i fjor sto 3300 studenter uten bolig. Kunnskapsdepartementet kan ikke love at de 96 nye boligene vil gjøre situasjonen bedre til høsten.

– Det er ikke sikkert vi løser det ved denne bevilgningen, men det er sånn at for hver bevilgning vi gir, jo bedre blir situasjonen for både norske og internasjonale studenter, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve, til NRK Trøndelag.

Lekve påpeker at Trondheim får dobbelt så mange studentboliger som Stavanger. Det beroliger ikke Studentsamskipsnaden i Trondheim.

Kun 13 prosent dekning

– Per i dag har vi kun boliger til 13 prosent av studentene. Det er ikke bra nok. Vårt mål er en dekning på 20 prosent, men det går alt for sent, sier administrerende direktør Knut Solberg i Studentsamskipsnaden (SiT) i Trondheim.

I øyeblikket bygges 678 nye studentboliger på Berg som skal stå delvis klart til høsten.

– Her satser vi på funksjonalitet og energiøkonomisering, så dette blir bra. Men det er dessverre altfor få boliger til å dekke det enorme behovet, sier Solberg.

Han understreker hvor viktig studenter er for kultur,- og næringsutvikling i byen.

– Trondheim er en svært populær studieby, men for at vi skal klare å beholde den posisjonen er det veldig viktig at vi får bygget nok studentboliger, sier han.

– Verst for internasjonale studenter

Mange internasjonale studenter velger Trondheim som studiested når de kommer til Norge. Velferdstinget er ekstra bekymret for denne gruppen.

– Internasjonale studenter har ikke så god som norske studenter, og det er mye vanskeligere å komme fra et annet land og finne et sted å bo. Derfor tror jeg det blir ekstra vanskelig for de internasjonale studentene med den lave boligtildelingen, sier Mæhlum.