Hopp til innhold

Vil grave etter Fru Inger under kirkegulvet

Riksantikvaren krever mer informasjon før han avgjør om det blir utgravninger etter Fru Inger til Austrått.

Ørland kirke

Planene for å finne Fru Inger til Austråtts gravsted i Ørland begynner å ta form.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

– Målet vårt er å få til en liten undersøkelse under kirkegolvet allerede i sommer, for å gjøre noen iakttagelser som kan være viktig for en senere utgraving, sier Øyvind Lunde, direktør i Nidaros domkirkes restaureringsarbeider.

Planene for å finne Fru Inger til Austråtts gravsted i Ørland begynner å ta form
I november i fjor ble det sendt en søknad til riksantikvaren om å få tillatelse til å grave under kirkegolvet i Ørland kirke.

Riksantikvaren har nå bedt om en detaljert beskrivelse av hvordan arkeologene ønsker å gå fram.

Håper å finne gravsteinen

Fru Inger til Austrått var ei mektig adelskvinne da reformasjonen nådde Norge i 1537. Hun spilte en sentral rolle i kampen mot erkebiskop Olav Engelbrektsson og den katolske kirke.

Henrik Ibsen har gjort både damen og Austråttborgen internasjonalt kjent. Hun er også en av karakterene i den langt nyere midtnattsoperaen om Olav Engelbrektsson.

Øyvind Lunde har tidligere vært riksantikvar, så han vet at det er vanskelig å få lov til å grave etter et vanskelig identifiserbart skjelett.

– Hvis vi finner gravsteinen har vi adresselappen. Dersom skjelettet ligger der er jo det et kjempepluss. Men bare det å finne gravsteinen er viktig. Det er meget trolig at den fortsatt ligger under gulvet.

Unikt funn

– Vi trenger å få konstantert at gravsteinen fremdeles er der etter kirkebrannen i 1766. Fram til da var gravplaten synlig. Etter brannen har ingen hørt mer om den, og det er derfor vi tror den fortsatt er der, sier Lunde.

Åpnes det for utgravinger ønsker Lunde å legge direktør-rollen vekk en liten stund. For blir det gravd etter Fru Inger vil han være med å grave selv..

– Hun representere på mange måter reformasjonen. Finner vi skjelettet og gravsteinen er det helt unikt.

Ørland kirke

Ørland kirke brant i 1766. Til da var gravplaten synlig. Siden har ingen hørt om den.

Foto: NRK