Fra fiskeri til fylkesmann

Departementsråd Jørn Aksel Krog blir ny fylkesmann i Sør-Trøndelag.

Jørn Aksel Krog

NY FYLKESMANN: Jørn Aksel Krog fra Trondheim blir ny fylkesmann i Sør-Trøndelag.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Jørn Aksel Krog er i dag departementsråd i Fiskeri- og kystdepartementet.

– Jeg gleder meg til å ta fatt på nye utfordringer og lære meg noe nytt i den fasen av livet som jeg har kommet til, sier Krog til NRK.

Krog er opprinnelig fra Røros, men har bodd 25 år i Trondheim. I løpet av karrieren har han bodd flere steder i landet.

– Jeg er trønder. Jeg gleder meg til kontakt med kommune og fylkeskommue og få innsikt i hva de strever med, sier Krog.

Fra fisk til fylkesmann

62-åringen er utdannet siviløkonom og har mange års erfaring fra ulike ledersstillinger innen fiskeribransjen. Han har arbeidet i Fiskeridirektoratet og Norges fiskerlag. På åttitallet var han administrerende direktør for Feitsildfiskernes Salgslag.

Før han startet som departementsråd, jobbet han som direktør for Norges Banks avdeling i hjembyen Trondheim og som direktør i konsulentselskapet KPMG.

– Jeg tar med meg kona hjem til Trondheim. Jeg har to barn og fire barnebarn som bor i byen. Jeg gleder meg til å være mer sammen med dem, sier Krog.

Fylkesmannen er tilsatt på åremål for en periode på seks år.

Tre nye

I dag var det tre fylker som fikk ny sjef.

Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland er utnevnt til ny fylkesmann i Oslo og Akershus. Svarstad Haugland er i dag kirkeverge i Oslo.

Hun var en av tre søkere til embetet. De andre var tidligere Høyre-nestleder
Per-Kristian Foss og advokat Ingfrid Oddveig Tveit.

Anne Karin Hamre, nåværende assisterende fylkesmann, er tildelt stillingen i Sogn og Fjordane.

Nåværende fylkesmann i Troms, Svein Ludviksen, var eneste søker til stillingen og ble fredag utnevnt for en ny periode.

– Jeg er svært glad for å kunne oppnevne fire fylkesmenn med bred erfaring og stor kompetanse, og i tillegg få en markert økning av kvinneandelen blant fylkesmennene, sier fornyings, -administrasjons,- og kirkeminister Rigmor Åserud.

Solheim reddet statsråd

Mens det på forhånd var størst spenning knyttet til hvem som skulle få toppjobben i hovedstadsområdet, var det utnevnelsen av Krog som voldte størst hodebry på dagen.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) måtte ta hver sin tørn i Stortinget. Samtidig var flere statsråder utenbys, mens fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen var inhabil fordi Jørn Aksel Krog jobber i hennes departement.

Med så stort frafall, var statsrådet ikke lenger beslutningsdyktig, og man måtte sette sin lit til at utviklingsminister Erik Solheim skulle rekke fram i tide.

Solheim var på vei hjem fra New York, men flyet var forsinket på grunn av motvind.

Enden på visa ble at Solheim rakk det, og statsrådet ble beslutningsdyktig med minste mulige margin. Dermed fikk alle de fire fylkesmennene sine embeter fra Kongen i statsråd, om enn et kvarters tid etter skjema.

(NRK/NTB)