Hopp til innhold

Fortsatt fare for nye ras i Roan

Innbyggerne i Roan må forberede seg på å være isolerte i flere dager framover.

Steinras i Roan

Dette raset sperrer fylkesvei 14 ved Hellfjord i Roan. På grunn av fare for nye ras, er det usikkert hvor lang tid det tar før den eneste veien inn til kommunen blir åpnet igjen.

Foto: Joar Hauknes / Roan kommune

– Det ser ut til å være et parti som har løsnet i underkant av et større flak. Dette har ramlet nedover fjellsiden og har blitt knust underveis, før det ble liggende i veibanen.

Det forklarer geolog Torbjørn Yri til NRK like etter at han har kommet ned fra sin inspeksjon av rasstedet på fylkesvei 14 i Roan.

Veien er den eneste innfartsåren til kommunen i Sør-Trøndelag, og rundt 500 innbyggere har vært isolerte helt siden raset sperret veibanen ved Hellfjord fredag kveld.

Håpet var at de i løpet av lørdag skulle få tommel opp for at oppryddingsarbeidet kunne starte, men geolog Yri vurderer at det fortsatt er rasfare i området, og anbefaler derfor at det ikke blir tatt noen sjanser.

– Det er muligheter for at det er flere blokker som er løse, og derfor må vi undersøke det nærmere før vi sender folk under. Hvis det ikke gjøres tiltak kan det komme ned flere steiner. Vi må sørge for arbeidssikkerheten til de som skal være under, sier Yri.

Må smøre seg med tålmodighet

Ras Roan

Raset er trolig utløst herfra, langt oppe i fjellsiden.

Foto: Joar Hauknes
Jan Helge Grydeland

Ordfører Jan Helge Grydeland krysset fingrene for at veien kunne åpnes kjapt, og er nå skuffet over at kommunen hans blir isolert i flere dager framover.

Foto: Roan kommune
Ras Roan

Her er geologen og en representant for Mesta på inspeksjon på rasstedet i Roan.

Foto: Joar Hauknes

Han har nå tatt kontakt med Statens vegvesen, som etter hvert vil sende opp et taulag eller mannskap i en lang lift som kan undersøke området bedre.

– De vil da gjøre en vurdering som enten er å renske ned eller sette i bolter. Men det behøver ikke å bety at det blir trygt å åpne for trafikk. Den beslutninga må bli tatt etter at renseprosessen er utført, sier Yri.

Med andre ord må innbyggerne i Roan smøre seg med tålmodighet.

– Det er ganske sikkert at fylkesvei 14 vil bli stengt i hvert fall i et par dager til, sier Anne Hårstad ved Vegtrafikksentralen.

– Vi er veldig sårbare

– Dette er veldig lite tilfredsstillende, selv om jeg tror vurderinga er rimelig riktig, sier Roan-ordfører Jan Helge Grydeland til NRK.

Han er fortvilt over situasjonen som kommunen hans har havnet i.

– Vi er veldig sårbare. Dette er den eneste veien vi har, og det betyr alt i verden for oss at den er åpen.

Kort tid etter raset fredag måtte brannvesenet rykke ut til et ambulanseoppdrag, fordi ambulansen ikke kom seg forbi rasstedet.

I skrivende stund er båttransport, eller i nødsfall helikopter de eneste måtene og komme seg til og fra Roan på.

– For bedriftene i Roan er dette veldig kritisk. Vi har et slakteri som har behov for å komme ut, vi trenger salt inn til fiskemottaket og fôr til dyr. Vi har også mange turister som venter på å få reise ut av Roan, og noen skal sikkert også inn etter hvert, forteller Grydeland.

Krever ny vei

Ordføreren krever nå at noe blir gjort, slik at Roan slipper å bli isolert dersom det skulle gå et nytt ras senere på samme strekning.

Han er lei av at det bare finnes én vei inn til kommunen.

– Vi vil ha en omkjøringsvei slik at vi kan kjøre to veier. Vi har for tiden dialog med Sør-Trøndelag fylkeskommune om å få etablert en omkjøringsvei i Roan, en slags form for nødvei. Vi er i dialog, og så får vi se hvordan det blir etter hvert, sier Grydeland.

I første omgang må ordføreren og resten av de isolerte innbyggerne i Roan nå vente på at rasstedet blir trygt nok at oppryddinga kan starte.

– Vi får satse på at de får ordnet dette så kjapt som mulig, men det blir nok i hvert fall stengt ut helga.