Foreslår å kutte 1.000 årsverk

Styret i Helse Midt-Norge skal torsdag ta stilling til et forslag om å kutte 1.000 årsverk i helseregionen i løpet av de neste fem årene.

Nyansatt styreleder Einar Strøm ved St. Olavs hospital, mener konsekvensene blir alvorlige dersom styret vedtar planen.

- Uforsvarlig

Einar Strøm
Foto: Svein Tømmerdal (Leksvik Foto).

– Vi har sagt dette fra dag én. En slik innstramming, som kommer etter allerede store kutt, vil gå ut over både mengden av tilbud og kvaliteten av disse. Vi mener det er uforsvarlig, og det står vi på, sier Strøm.

Allerede på grensa

Vi er allerede på grensa av det vi som sykehus på forsvarlig vis kan makte. Vi er inne i veldig tøffe tak i år, og neste år må vi etter planen kutte 100 millioner kroner.

Når vi får disse ytterligere kravene om millionkutt, må vi diskutere grep som får store konsekvenser, enten for sykehusstrukturen eller kvaliteten på tjenestene, sier Strøm.

Ansatte advarer

Tillitsvalgte og ansatte ved St. Olavs hospital advarer mot disse innsparingene.

- Dette synes jeg høres veldig dramatisk ut. Vi må huske på det her kommer på toppen av det vi har vært igjennom. Vi har litt slitne foretak rundt om i Midt-Norge nå, sier Konserntillitsvalgt i helseforetaket Sigmund Eidem.

Han tror dette eventuelt kommer til å føre til et dårligere tilbud til pasientene.

Tror det går

Gunnar Bovim
Foto: Tor Aage Hansen

- Jeg tror det går an å legge om driften ganske mye på sykehusene, fordi vi går mer og mer over til poliklinisk- og dagbehandling av pasientene, sier direktør i Helse Midt-Norge, Gunnar Bovim.

- Omlegging skal vi klare, men ikke i dette omfanget uten at det får store konsekvenser, sier Eidem.

Rammes neste år

I forslaget til vedtak ligger det krav om å kutte 165 millioner kroner neste år, 83 millioner kroner i 2011, 108 millioner kroner i 2012, 184 millioner kroner i 2013 og 121 millioner kroner i 2014.

Totalt utgjør dette 661 millioner kroner. Kuttet vil innebære en nedbemanning på 1.000 årsverk i løpet av femårsperioden.

Allerede neste år betyr dette at 248 årsverk skal fjernes, skriver Adresseavisen.

Har varslet

De tillitsvalgte ved St. Olavs hospital sendte 9. juni et brev til helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) for å uttrykke sin fortvilelse over situasjonen.