NRK Meny
Normal

Følg folkeavstemninga direkte nå

Folkeavstemninga om kommunereformen nærmer seg slutten for 9 av kommunene i Nord-Trøndelag. Hvor går Midtre Namdal? Følg innspurten her.

Mandag er det siste mulighet for innbyggerne å stemme over kommunereformen.

I disse kommunene skal det stemmes:

  • Verran
  • Steinkjer
  • Snåsa
  • Frosta
  • Namdalseid
  • Høylandet
  • Fosnes
  • Flatanger
  • Overhalla.

Direktesendinga er i samarbeid med Namdalsavisa.

Håper på høy valgdeltakelse

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram håper flest mulig går til stemmeurnene. Han håper også at innbyggerne stemmer ja til kommunesammenslåing.

Bjørn Arild Gram, ordfører i Steinkjer (Sp)

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram anbefaler folk i kommunen å si ja til en sammenslåing med Snåsa og Verran

Foto: Ole-Jørgen Finnes / NRK

– Jeg håper mange steinkjerbygg møter opp og stemmer. Det er jo sånn at et nesten enstemmig kommunestyre har anbefalt å stemme ja. Vi mener det er en god avtale for oss alle i Snåsa, Verran og Steinkjer. Jeg håper på ja og et godt oppmøte, sier Gram til NRK.

Så langt har det være lav valgdeltakelse i de kommunene som har avholdt folkeavstemning om kommunereformen.

I Namdalen har Namsos, Flatanger, Fosnes, Namdalseid, Høylandet og Overhalla kommet fram til en intensjonsavtale folk skal ta stilling til i dag. Fosnes er minst med rundt 500 stemmeberettigede.

– Jeg er spent på avstemningen, og jeg tror det kan gå begge veier. Men jeg håper på ja, for jeg tror tiden er moden for det for vår del, sier Fosnes-ordfører Trygve Sandvik.

Flertall for sammenslåing i Klæbu

I Rissa, Hemne og Klæbu er folkeavstemningene allerede gjennomført, og flere sørtrønderske kommuner kommer etter de kommende ukene.

I folkeavstemningen i Klæbu ønsket nesten 70 prosent av dem som stemte at en sammenslåing med Trondheim. Trondheimsordfører Rita Ottervik ønsket Klæbu velkommen.

Men ikke alle kommuner har hatt en like god prosess. I Levanger og Verdal blir det folkeavstemning 6. juni, og verdalsordfører Bjørn Iversen beskriver en prosess som har vært vanskelig og lite preget av Nils Arne Eggens godfot-teori.

– Jeg hadde forventet mer fleksibilitet og velvilje fra Levanger som er mye større enn oss. Vi har nå kommet fram til en intensjonsavtale som jeg ikke vil anbefale. Jeg kan ikke forsvare den overfor innbyggerne i Verdal, sier Iversen til NRK.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25