NRK Meny
Normal

Gjødsel kverket fiskeelv

Store mengder død fisk ble funnet i Granaelva i Inderøy kommune i morges. Politiet ble koblet inn, og utover ettermiddagen viste det seg at årsaken var husdyrgjødsel fra en landbrukseiendom.

fiskedød
Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Innbyggerne i Inderøy kommune opplever nok en gang fiskedød i Granaelva. Fiskeforvalter i Nord-Trøndelag Anton Rikstad synes ikke det kan fortsette sånn.

– Dette er et av de få vassdragene med sjøørret de har, som de har prøvd å rensket opp gjennom flere år. Nå har endelig elva blitt fin igjen, så dør all fisken, sier Rikstad.

Kan få konsekvenser

Anton rikstad, bjørnar wiseth

Anton Rikstad og Bjørnar Wiseth viser frem to av de døde fiskene.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

I ettermiddag kan Bjørnar Wiseth, miljøverndirektør i Nord-Trøndelag, fortelle til NRK at de har funnet årsaken til den massive fiskedøden.

– Det er mye som tyder på at det er et konsentrert utslipp fra en landbrukseiendom litt oppe i vassdraget. Det er både spredning av husdyrgjødsel, pluss at det har vært en lekkasje på en av ledningene som fører husdyrgjødselen ut på jordet, forklarer han.

Det er snakk om en eiendom som har hatt utslipp i vassdraget også tidligere, noe som kan føre til konsekvenser.

– Inderøy kommune må følge opp saken med tanke på å få eiendommen til å forbedre sine gjødselutslipp. Samtidig vil dette bli en politisak, sier Wiseth.

Populær elv

Bjørnar Wiseth synes dette er trist for lokalmiljøet.

– Det er et vassdrag som man lokalt har jobbet for å få fisken tilbake til, og det har blitt gjort mange gode tiltak for å få ørretten tilbake til elva, sier Wiseth.

Elva renner gjennom Straumen sentrum, og er et populært område for friluftsfolk og allmennheten.

– Det er tragisk at man har en hendelse som har slått ut all fisken. Så det tar litt tid for å restaurere dette igjen, forteller Wiseth.

Naboene fortviler

Svein jørum

Svein Jørum skulle ønske det var levende fisk i Granaelva.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

En av naboene av elva Svein Jørum synes det er trist å se så mye død fisk. Han har bodd ved elva i nesten 40 år, og skulle ønske det var liv i vassdraget.

– Bare på den strekningen her var det 21 døde fisker, og det er bare 200 meter, sier Jørum.

Knut Ystgård bor også i området, og han var blant de første som oppdaget den døde fisken.

– Det er trasig, for nå begynte det virkelig å bli bra. Vi så ofte at fisken vaket, men nå er det vel slutt igjen, sier Ystgård.