Helgemamma Drea: – Fedre har takket meg

Det ble hektisk på innboksen til Drea Karslen etter at hun fortalte at hun valgte å være helgemamma. Flere fedre har takket henne.

Drea og Vilja

– Det må likesom være en grunn til at moren ikke har barna, forteller Karlsen.

Foto: Karoline Ravndal Lorentzen / NRK

– Først og fremst synes folk jeg er tøff som står frem som helgemamma. Dette sier kanskje noe om hvor viktig det er også, sier Drea Karlsen fra Trondheim.

Denne påska fortalte Karlsen hvorfor hun valgte å bli helgemamma.

– Jeg fikk veldig mange tilbakemeldinger. Det viser at det ikke er så vanlig, og at det ikke er så rart at en kanskje føler seg som en litt dårligere mamma hvis en velger å være helgemamma, sier Karlsen.

– Lurte på hva som var galt med meg

Da det ble slutt mellom Karlsen og kjæresten delte de omsorgen for datteren 50/50. Da hun fikk jobb på Frøya mente de det var best for datteren å bli værende der hun var kjent.

Karlsen forteller at hun stort sett har fått positive tilbakemeldinger etter at hun fortalte sin historie. Slik har det ikke alltid vært.

– Mange lurte på hvorfor jeg valgte dette selv. «Hva er galt med deg?». «Det hadde jeg ikke klart». Jeg fikk en følelse av at jeg hadde gjort noe feil, sier Karlsen.

Drea Karlsen

Drea Karlsen mener begge foreldrene er viktige, og at mor ikke automatiske en bedre forelder enn far.

Foto: Karoline Ravndal Lorentzen / NRK

Hun forteller at hun fikk mange slike tilbakemeldinger.

– Man føler seg som en dårlig mor når en gjør det motsatte av alle andre. Det gikk på selvtilliten og det føltes som om jeg hadde gjort et dårlig valg. Men jeg vet at det var et godt valg, både for oss og henne.

Fedrene må forsvare seg

For Karlsen har det vært viktig å snakke om det å være helgemamma.

– Dette er en likestillingskamp. Ikke bare for helgemammaene, men også for helgepappaene. De får aldri spørsmål om hvorfor de er helgepappaer. Mange mener kanskje at mødrene vanligvis er hoved-forelderen og den beste forelderen.

Hun forteller at det ikke er helgemødrene som må forsvare seg. De som er fedre på heltid må også forsvare seg.

– Det må liksom være en grunn til at moren ikke har barna. En forelder er en forelder, mor og far er like viktig. Hvorfor skal det være slik at mor er den beste og viktigste forelderen?, sier Karlsen.

– Jeg kunne gi folk det svaret de ville ha

Da Karlsen fikk psykiske problemer ble det lettere å fortelle at hun var helgemamma.

– Da kunne jeg gi folk det de forventet av svar. I ettertid føles dette feil fordi det er med på å bygge opp under at det må være noe galt med mor, selv om det ikke var slik i utgangspunktet, sier hun.