Hopp til innhold

Fanget av gamle skillingsviser

Flere hundre år gamle skillingsviser med nærgående innhold får nye toner. Vitenskapsmuseet og artist Rasmus Rohde slipper en stor og ukjent kunstskatt fram i lyset.

Rasmus Rohde

Historien om den svenske konstabel som skjøt seg selv ut av en kanon er en av mange ville og heftige historier, sier Rasmus Rohde.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Skillingsviser er ikke kjent som fengende kunstnerisk føde for unge menn, men i dette tilfellet ble møte med gamle historier i verseform en spennende og medrivende opplevelse.

Fylkeskunstner i Sør-Trøndelag, Rasmus Rohde er kanskje mest kjent for Puppan til pappa og Kosinussangen.

Enorm samling

– Skillingsviser var noe jeg mest tenkte på som fortellinger om sorg og smerte og sånn sett kanskje litt kjedelig greier, sier Rasmus Rohde.

Men da Vitenskapsmuseet i Trondheim tok kontakt og spurte om han kunne se noen av visene i ei stor samling fra 1500-tallet og oppover, ble saken mer spennende.

Han fikk utlevert ei bok med titler på 1200 skillingsviser og tilgang på tekstene som er samlet på Gunnerusbiblioteket i Trondheim. Og det var litt av en bunke skildringer.

Her dukket det opp detaljerte beskrivelser om mord og utroskap, underslag og andre foreteelser som både maktens mennesker og andre skal ha foretatt seg. Eller ville historier om for eksempel om en svensk konstabel som krøp inn i en kanon som gikk av.

Sladder

– Skillingsvisene var den tids Se og hør. Det er sladder og humor og detajer. Det er ikke spart på noe, sier Rohde.

Han liker prosjektet. Så langt har han tatt for seg fem viser og framfører dem.

– Det er fantastiske tekster.

Fantasiske er en ting, modernisering av dem er noe annet. Her er det utfordringer på flere plan som gotisk skrift, en smule antikverte formuleringer og ikke minst, melodiene mangler og må lages på nytt.

– Det er så mye fint å ta tak i, sier Rohde.

Hva som skal skje etter konserten på Suhm-huset i Trondheim, er det ikke helt klart hva som skal skje videre, men mulighetene er mange.