Et nytt hjem

Fornøyde barn
Foto: Ole Jørgen Edna

- Vi ønsker å gjøre noe! Det er mange som ikke har så mye, og vi vil gjerne bruke det vi kan, til å gjøre en forskjell for noen.

Bygger barnehjem

Bygger barnehjem

Foto: NRK

Arkitektstudenten Yashar Hanstad og landskapsarkitekt Line Ramstad gløder av entusiasme for sitt hjelpeprosjekt. Hvert år er det mange NTNU-studenter som engasjerer seg i ulike prosjekter, men få finner på å bygge barnehjem på andre siden av kloden.

12. august reiser de og tredjemann Andreas Grøntvedt Gjertsen til landsbyen Toe Wah på grensen mellom Thailand og Burma for å bygge et barnehjem for burmesiske flyktningebarn.

Trenger mer penger

Tanken er at 40- 50 barn skal få et hjem her. Barna er karenere og har mistet foreldrene av ulike grunner. Det er stor fattigdom i området, men her vil de få mat, undervisning og omsorg.

- Vi har kjøpt tomt, og vi har 15 geiter, sier Line Ramstad. De tre i

Barnehjemstomta

Barnehjemstomta

Foto: Ole Jørgen Edna

prosjektgruppen er godt i gang, men mangler fortsatt midler til å fullføre det hele. – Vi er avhengig av støtte for å få til dette. Til nå har vi lagt ut 100 000 kroner, men vi må ha i hvert fall 150 000 til, mener Yashar Hanstad.

Nå ber de bedrifter om hjelp, de skal ha stand på Nordre på lørdag, og Marthe Valle stiller til støttekonsert under Bakklandsdagan 24. mai. - Vi har også en hjemmeside, tyinbarnehjem.no, hvor folk kan følge prosjektet og komme med bidrag, sier Hanstad.

Tyin barnehjem

Barnehjemmet har fått navnet Tyin, etter den 100 år gamle skyssbåten de tre bor på.

Huset følger med

Dette huset følger med

Foto: Ole Jørgen Edna

- Tyin har vist oss at rammene for et godt hjem ikke ligger i widescreen TV og Ikea-katalog, og at bokvalitet ikke nødvendigvis betyr det samme som boligkvalitet. Våre erfaringer fra Tyin vil vi ta med oss til Thailand, sier de tre båtboerne.

-Vårt mål er å gjøre Tyin barnehjem til et like godt hjem for barna som båten Tyin har vært for oss...!

Ny mening

Arkitektur blir ofte definert som "fysiske omgivelser for mennesker",

og arkitekter tar andre hensyn når de prosjekterer et bygg enn for eksempel en byggingeniør eller en håndtverker.

- Den gode opplevelsen av å komme inn i et godt rom er viktig, enten du bor her i vesten, eller har flyktet fra nød og elendighet i Burma, mener idealistene fra Trondheim.

- Jeg tror dette prosjektet kan gi arkitekturen, slik jeg kjenner den, en helt ny mening, sier Yashar Hanstad. Han går 4. året på Arkitektlinja på NTNU og er opptatt av hvordan han som kommende arkitekt kan hjelpe i en slik situasjon.

Urolig område

Gruppen har kommet i kontakt med 22-åringen Ole Jørgen Edna fra Levanger. Han driver barnehjem for 43 barn i nabolandsbyen Noh Bo. Edna gikk på bibelskole i området da tre barn spurte om de kunne få bo hos ham. Siden kom flere til, og leiligheten ble etterhvert full av barn. Nå har han vært der i to år, snakker karenspråket og har ingen planer om å flytte på seg.

Grenseområdet mellom Thailand og Burma er et politisk urolig område.

Ferdig neste år

- De militære kommer innom seg noen ganger for å markere at de er der, men i følge Ole Jørgen har det har ikke vært noen ubehagelige episoder på barnehjemmet han driver, sier Yashar Hanstad.- Og barna trives veldig godt!

Når barnehjemmet i Toe Wah er ferdig, tar Ole Jørgen Edna og

Bursdag i Noh Ba

Bursdag og barbeque på barnehjemmet Noh Ba.

Foto: Ole- Jørgen Edna

lokale hjelpere over driften.

De tre initiativtakerne blir i Thailand både høst og vår, og 1. mai 2009 kan de første små karenere flytte inn i sitt nye hjem, Tyin i Thailand.