Hopp til innhold

Mosjonist lei av å bli frasyklet - smuglet EPO

Den aktive terrengsyklisten i 30-årene fra Sør-Trøndelag mislikte å tape mot andre syklister som han mente var dopet. Nå er han selv bøtelagt for innførsel av dopingmiddelet EPO.

BIRKEBEINERRITTET 2011 - EPO

– Generelt er det vanskelig å avsløre EPO-bruk hos mosjonister, sier politibetjent Stein Frode Haugbjørg.

Foto: Roald, Berit/Politiet / NTB scanpix

Den mistenkelige postpakken fra Storbritannia ble oppdaget av Tollvesenet i Trondheim i midten av august. Innholdet viste seg å være ti små glass med dopingmiddelet EPO.

Politiet brukte kort tid på å rulle opp saken. Mottakeren, en aktiv terrengsyklist fra Sør-Trøndelag i 30-årene, la alle kort på bordet.

– Syklisten har tilstått at han smuglet inn stoffet og at han planla å bruke det. Vi har gitt ham et forelegg på 6.000 kroner for brudd på dopingparagrafen i straffeloven, og han vedtok forelegget umiddelbart. I avhør har han fremstått som en angrende synder, sier politibetjent Stein Frode Haugbjørg ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Ville slå dem, men tyster ikke

Terrengsyklisten trener seriøst og representerer en stor sykkelklubb i Sør-Trøndelag med mange aktive syklister. Han skal ha en bestenotering i det prestisjefylte Birkebeinerrittet på noe over tre timer, som er en respektabel sluttid omlag en halvtime bak eliten.

Politiet mener motivet hans har vært å utforske om han kunne klare å nå igjen andre syklister som han mener doper seg.

– I avhør har han sagt at han ser konkurrenter i sykkelritt som åpenbart trener lite, men som likevel sykler fortere enn ham. Personer som i forhold til jobb og posisjon ikke kan ha tid til å nedlegge så mye trening som kreves for å bli så god. Han mener dette klart viser at det brukes doping innen mosjonsidretten, sier Haugbjørg.

Birkebeinerrittet 2013

Mannen som smuglet EPO ble dopingtestet i årets Birkebeinerritt, men prøvesvaret er ikke kjent.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Vi har spurt ham om andre navn, men han har ikke villet oppgi hvem han mener doper seg.

Mannen har forklart at det var første gang han smuglet EPO, og politiet tror dette stemmer. De har ikke klart å finne elektroniske spor etter tidligere bestillinger eller betalinger.

– Han sier at han bestilt dopingmiddelet av ren nysgjerrighet. For å finne ut om det var mulig å sykle fortere, sier Haugbjørg.

– Vanskelig å avsløre mosjonister

Mannen syklet Birkebeinerrittet for et par uker siden, og ble da dopingtestet i en stikkprøvekontroll av Antidoping Norge. Dette skal ha vært helt tilfeldig.

Dopingjegerne visste ikke på det tidspunktet at tollvesen og politi nylig hadde avslørt forsendelsen med EPO fra utlandet.

– Vi har ikke fått vite ennå om testen under Birken var positiv, men generelt er det vanskelig å avsløre EPO-bruk hos mosjonister. Det letes etter forhøyede blodverdier, og dette er vanskeligere når man ikke kjenner utøverens blodverdier fra før, sier Haugbjørg.

Taust fra dopingjegerne

Antidoping Norge vil foreløpig ikke si noe om saken.

-Vi kommenterer ikke hvor og hvem vi dopingtester, sier kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien.

Heller ikke arrangørene av Birkebeinerrittet har fått svar på om noen ble tatt for doping under årets ritt.

-Jeg har skjønt at Antidoping Norge tok mange tester, men vi har ikke hørt noe fra dem etterpå, sier daglig leder Tone Lien.

– Det har vært dopingtester under Birken i alle de 20 årene jeg har jobbet her, og så vidt jeg vet har ingen noen gang blitt tatt, sier Lien.

Sykkelklubben varsles

EPO

EPO er et prestasjonsfremmende middel som i høye doser kan føre til blodpropp.

Foto: Politiet

Etter Birken har Antidoping Norge blitt orientert om etterforskningen mot terrengsyklisten. Så fort han har signert forelegget og politisaken formelt er avsluttet, vil dopingjegerne få tilgang til alle saksdokumentene.

– Vi regner med at Antidoping Norge rutinemessig varsler utøverens klubb for videre oppfølging. Hvis det ikke skjer, vil politiet varsle klubben selv, sier politibetjent Stein Frode Haugbjørg.

Prestisjen betyr alt

Norges Cykleforbund region Midt reagerer kraftig på saken.

– Det er ei helt forferdelig utvikling når deltakere i turritt blir avslørt på denne måten. Dopingspiralen har tatt en ny runde, og det synes jeg er veldig, veldig synd, sier regionleder Asbjørn Halvorsen.

– Det er så mye prestisje knytta til det å komme høyt opp på resultatlistene, eller å vinne, at enkelte er villige til å ofre alt. Det er nesten sånn nå at har du ei god tid i Birken så er det bra å ha med på en cv, mener han.

Glad de blir tatt

Topplasseringer kan også gi økonomisk uttelling for dopa syklister. Premiepenger i ritt er en ting, men det er også muligheter for økonomiske fordeler med sponsing.

– Hvis du gjør det bra i diverse ritt så får du jo en del tilbud. Det kan være personlige sponsorer med ulike tilbud eller andre forhold som gjør at det å komme høyt på lista kan være en fordel for deg sjøl, sier Halvorsen.

– Doping er et svineri uten like, og jeg er glad de blir tatt. Og jeg er glad han har tilstått.

– Klubben bør ta affære

Halvorsen regner med at syklisten blir fratatt klubblisensen sin og mister retten til å delta i organiserte sykkelritt i en lengre periode. Han råder også mannens klubb til å henvende seg til Norges Cykleforbund, enten sentralt eller regionalt, om saken.

– Og så må de ta en god prat med ham, slik at han føler at han får en fair behandling og ikke blir skjøvet helt ut i mørket. Det er tross alt mennesker det er snakk om, og det må vi ta hensyn til.