Hopp til innhold

Endringer vekker begeistring

Kong Olav Haraldsson utkjempet årets første slag på Stiklestad i går.

Spelet på Stiklestad

2790 publikummere fikk med seg premieren av årets Stiklestadspel

Foto: Frank Almås / NRK

– Dette er en forestilling med fokus på de nære personrelasjonene. Det er fokus på folk, enkeltpersoner og store grupper på en veldig spennende måte. Det er en tydeliggjøring av historien, sier direktør for Olsokdagene, Turid Hofstad.

Spel med tradisjoner

Spelet stiklestad 2012

Spelet på Stiklestad spilles av profesjonelle skuespillere og statister. Blant annet har spelkongen en hær på hundre mann.

Foto: Marit Gjellan, NRK

Det er regissør Marit Moum Aune som har tolket årets spel, godt hjulpet av kjente skuespillere som Henrik Mestad som Olav Haraldsson og Heidi Gjermundsen som Gudrun.

Profesjonelle skuespillere og statister, et symfoniorkesteret og kor, er med i selve spelet. Til sammen er de 300 personer på og rundt scenen.

Stiklestadspelet har vært spilt på Stiklestad siden 1954. Kong Olav Haraldsson er i Trøndelag for å vinne tilbake tapte territorier. Natten før slaget må han overnatte på en gård der han møter mennesjebner og konflikter.

Kong Olav Haraldsson er kjent som kongen som kristnet Norge og samlet landet til et rike. Han døde i slaget på Stiklestad i 1030. Etter det ble han gjort til helegn og gravlagt i Nidaros.

Og fornying

Selv om Spelet om Heilege Olav snart fyller 60 år har en alltid vært bevisst på å fornye både historie, musikk og det som skjer på scenen. Det er en del av spelets suksessoppskrift, forteller hun. Festivaldirektøren er svært fornøyd med hvordan årets spel har utviklet historien om slaget.

– I år er selve spillerommet utvidet. Det er spill på et mye større område, dessuten er språket mer normalisert, nynorsken er blitt mer levende og ledig, sier Hofstad og fortsetter:

– Ikke minst er det mange nye scener og store opptrinn og denne variasjonen mellom disse store opptrinnene og det helt vare, avslutter hun.

Siste speldag på Stiklestad i år er søndag 29. juli. Vanligvis er det den dagen flest ser spelet, opplyser Hofstad. Sommeren 2010 ble det satt publikumsrekord siste dag, da så over 6000 personer spelet.

stiklestadspel2012

Det hardt for seg på scenen. Skuespilleren har både sverd og skjold på scenen

Foto: Marit Gjellan, NRK

Siste fra Trøndelag