Quiz

En quiz om bil og vei og sånn

I disse dager er det mange som setter seg bak rattet for en aldri så liten (eller stor) bilferie. Hva passer vel da bedre enn en quiz om bil og vei og sånn?

Bilferie. Ved Linesøybrua

Bilferie hjemme i Norge har vært populært i alle år, men i pandemiårene har det virkelig toppet seg!

Foto: Beate Bang Haagensen

1/12 Norges lengste vei

110 km/t Årum personbiler
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Vi begynner med en strekning mange av dere nok kommer til å befinne dere på i løpet av bilferien – nemlig E6. Sånn cirka hvor mange kilometer lang er denne europaveien?

2/12 Den strakaste vei'n

DDE
Foto: Vidar Furnes / NRK

Vi holder oss på E6 bittelitt til. For i en populær låt av trønderbandet D.D.E. haster en trailersjåfør på vei hjem til fruen. Hans ferd gjennom landet starter på Svinesund, men hvilken nordnorsk by er det han skal hjem til?

3/12 Historisk bil

1924 Ford Model TT lastebil

Så litt tilbake i bilhistorien, og spørsmålet er: Hvilken bilprodusent var den første til å masseprodusere biler på samlebånd?

4/12 I den grønne vinden

Milliardær og rakettbygger Elon Musk vil ta menneskeheten til Mars.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Nå for tida er elbiler populære som aldri før, og spesielt har Teslaen markert seg i markedet. Men hva heter mannen som står bak Tesla?

5/12 Elbilfloppen

El-bilen Think
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det som skulle bli Norges eget elbileventyr, ble i stedet en gedigen flopp. Hva het den norske elbilen som ble produsert mellom 2008 og 2011?

6/12 Kongens bil

Kong Harald og dronning Sonja kjører i åpen bil, A1, forbi Kampen omsorgssenter på 17. mai 2020
Foto: Terje Pedersen / NTB

Det var mange som lot seg overraske da kong Harald og dronning Sonja kjørte rundt i Oslos gater 17. mai 2020. De satt i en bil som ble gitt i gave til kronprins Olav i 1939. Hva står på bilskiltet til bilen?

7/12 Norges mest berømte bil?

Il Tempo Gigante med eier og mannskap.
Foto: NRK

Racerbilen Il Tempo Gigante, kjent fra filmen «Flåklypa Grand Prix», kan nok sies å være Norges mest berømte bil. Etter filmpremieren ble det bestemt å bygge en ekte versjon av doningen. I hvilken fornøyelsespark stod så denne bilen til utstilling i 30 år?

8/12 Kø-skaperen

Traktor i Flisa sentrum.
Foto: NRK

Å ligge bak en traktor i trafikken kan være en tålmodighetsprøve for mange av oss ... Hva er det raskeste man kan kjøre med en traktor?

9/12 Populært framkomstmiddel

En person på motorsykkel kjører gjennom Bodø sentrum.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Å kjøre motorsykkel har blitt stadig mer populært – faktisk var det en oppgang på nærmere 25 prosent første kvartal i år. Men, hvilket motorsykkelmerke var det mest populære i fjor?

10/12 Bil med kallenavn

En politibil står på en grusvei ved siden av en grønn åker.
Foto: Tariq Alisubh / NRK

Det er ikke bare Pelle Politibil som har et navn. Det har nemlig også kassebilene som politiet kjører rundt i. Hva kalles de?

11/12 «Evig» mørke

Lærdalstunnelen - fjellhall
Foto: Merete Husmo Høidal / NRK

Vi tar en tur innom E16 før denne quizen er helt slutt. For på denne veien i Norge finner man faktisk verdens lengste veitunnel. Den teller hele 24,5 km. Hva heter den?

12/12 Bratt og krapt

Trollstigen
Foto: Øyvind Sandnes / NRK Luftfoto

Trollstigen er en av Norges mest kjente veistrekninger, med sine 11 hårnålssvinger oppover fjellsiden. Som mye annet vakkert i landet, ligger Trollstigen på Vestlandet, men i hvilken kommune?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.