Hopp til innhold

Skal krydre sykehjemsmaten

Kokkelandslaget skal inspirere sykehjemsansatte til å servere bedre mat. – Har vi behov for det da, spør eldre folk.

Kokker

Kyrre Dybdal og Christer Rødseth viser sykehjemsansatte hvordan de kan lage bedre mat.

Foto: Martin Hammervik / NRK

– Folk liker forskjellige ting, men sånn er det. Jeg liker grøt, men det er det ikke sikkert at alle gjør. Men vi sulter ikke i hjel, sier Anna Marie Hegge.

Bodil Lerdal

Bodil Lerdal.

Foto: Martin Hammervik / NRK
Anna Marie Hegge

Anna Marie Hegge.

Foto: Martin Hammervik / NRK

Hun bor på Ranheim helse og velferdssenter, og har liten forståelse for matministerens og kokkelandslagets tiltak for å inspirere sykehjemmene til å lage bedre mat.

Det skjønner imidlertid mesterkokkene.

– Det viktigste er at de som lager maten på sykehjemmene tenker utenfor boksen. Jeg har sett hvordan mat min bestemor får. Jeg tror de eldre synes det er greit, men jeg synes det ser trist ut, sier Kyrre Dybdal, viseoldermann i Trondheimkokkenes Mesterlaug.

– Fått flere tips

Det er matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som har satt i gang prosjektet. Han uttalte i en pressemelding at «måltidene skal være dagens høydepunkt for de eldre». Og mener at hvordan maten tilberedes har stor betydning for hvor godt eldre spiser.

– Dette virker i sin tur direkte inn på velvære og helse, sier han.

Kokkelandslaget følger opp, og arrangerer kokkekurs for sykehjemmene. Torsdag holdt de kurs for ansatte i Trondheim kommune.

– Jeg har fått mange tips om hvordan jeg kan lage maten bedre, blant annet ved å tilsette hvitløk og ulike garnityrer, sier Unni Ottesen, kostkontakt ved Ranheim helse og velferdssenter.

– Hva er vitsen?

Men beboere på sykehjemmet ser ingen vits i å lage maten bedre. De mener de har det bra så lenge de ikke sulter i hjel.

– Har vi behov for det da? Vi sulter jo ikke i hjel. Nei, vi lever godt vi, sier Hegge.

Hun får støtte av Bodil Lerdal som også bor på sykehjemmet.

– Skal maten bli bedre!? Er det noe vits i det da, spør hun retorisk.

– Vil inspirere

Kokkene ser på prosjektet som en måte å øke livskvaliteten til de eldre ved å, bokstavelig talt, tilsette litt krydder.

– Vi bruker vanlige grønnsaker, som poteter og hvitløk, som de er vant med i hverdagen, men så prøver vi å sprite de opp litt, sier Christer Rødseth fra juniorkokkelandslaget.

Suppe

Slik kan sykehjemsmat se ut, mener kokkene.

Foto: Martin Hammervik / NRK