NRK Meny
Normal

Dokampanje har holdt rottene unna

Rotter elsker matrester fett og matolje. Iøynefallende plakater på kumlokkene i Trondheim har fått folk til å stoppe opp og tenke seg om før de kaster dette i do.

Kumlokk-kampanje

ENKELT BUDSKAP: Kun bæsj, tiss og dopapir skal i do. Slike plakater har vært montert på flere kumlokk i Trondheim. Målet har vært å begrense tilgangen på mat til skadedyr. Det ser nå ut til å ha effekt.

Foto: Tine Nilsen / NRK

«Bæsj, tiss, dopapir er alt som skal i do». Dette budskapet har prydet kumlokkene i Trondheim det siste året.

«Å kaste matrester, fett og matolje i do er enkelt. Hver gang inviterer du rottene hjem til deg», står det videre.

– Det er et voldsomt stort problem. Vi får telefoner daglig fra folk som ser rotter både inne i husene sine og ute på bakken, sa leder for avløpsnettet i Trondheim kommune, Albert Rødal til NRK i oktober i fjor da kampanjen startet.

Nå ser det ut til at folk har lagt merke til de iøynefallende plakatene og tenkt seg om to ganger før middagsrestene har havnet i do.

– Det virker som det har fungert veldig godt. Færre folk ringer til oss og melder ifra om at de har sett rotter i husene sine. Pågangen er mye mindre, forteller Rødal til NRK, ett år etter at kampanjen startet.

Rist på sluket er viktig

Derfor oppfordrer han alle til å fortsette med å kaste matrester i søpla og å holde søppellokkene igjen.

– Ellers er det viktig at man har et oppdatert avløpsnett og ordentlige rister på slukene sine, sier han.

I kloakken er det mye næring til rottene, og dyrene tiltrekkes av kloakken uansett, men om klokakken er full av mat og fett vil det tiltrekke betydelig mer rotter, mener Rødal.

Sprer sykdommer

Også smitteoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik, deltok i kumlokkampanjen.

Hun understreker viktigheten av å holde rotter unna på grunn av smitten de kan føre med seg.

– Rotter kan overføre sykdommer, særlig ved kontakt med dyrets urin og avføring. Du kan også få virussykdom ved å puste inn støvpartikler fra rotteavføring. I tillegg er noen allergiske mot rotteurin, sier hun.