Hopp til innhold

Disse nye restaurantene får stjerner i årets Michelin-guide

Seks nye restauranter får stjerne i den prestisjetunge guiden.

Slik så det ut da de ansatte ved K2 fikk vite at restauranten hadde fått Michelin-stjerne.

Slik så det ut da de ansatte ved Restaurant K2 fikk vite at restauranten hadde fått Michelin-stjerne.

– Da vi fikk vite at vi fikk Michelin-stjerne var det en helt vill stemning. Det var rett før alle glassene på bordet veltet og vi hoppet i ring til vi nesten kollapset, sier Kenneth Laupstad som er chef de partie på Restaurant K2 i Stavanger.

K2 er en av seks nye restauranter i Norge som fikk ny Michelin-stjerne under den nordiske utdelingen av Michelin-stjerner i finske Åbo mandag kveld.

Å få Michelin-stjerne er noe av det største en restaurant kan oppnå.

For mange var det en stor overraskelse over at restauranten K2 fikk stjerne.

Representanter fra de 14 restaurantene som mottok Michelin-stjerne i Finland mandag kveld.

Representanter fra de 14 nordiske restaurantene som fikk sin første Michelin-stjerne mandag kveld.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Drives av ungt ektepar

K2 åpnet i mai 2020 og drives av det unge ekteparet Ola Klepp (32) og Elisabeth Kress (29). Klepp er sjefkokk og Kress er daglig leder. Restaurantnavnet har ingenting med fjellet å gjøre, men spiller på navnene Kress og Klepp.

– K2 er som en liten familie. Stemningen er avslappet, og vi har ikke gått for en Michelin-stjerne. Målet vårt har vært å få frem den bærekraftige delen av matlagingen, sier barsjef og kokk Eirik Sørbø.

For restauranten har det vært knallhard jobbing. De startet opp midt i en pandemi, hvor Elisabeth Kress i tillegg var gravid.

– Det har vært alle hender på dekk. Men å se at det går fra det de startet med til der de er nå er et høydepunkt. Jeg blir rørt. De har bare kjørt på, og det har jo lønnet seg, sier Sørbø.

Time out for Kenneth Laupstad, Eirik Sørbø og Alan Pedersen.

Kenneth Laupstad, Eirik Sørbø og Alan Pedersen sjekker bookingene til Restaurant K2 etter at de fikk Michelin-stjerne. Allerede er de nesten fullbooket ut neste uke.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Seks nye stjerner

Flere priser gikk til restauranter i Norge. Årets Service-pris gikk til Mia Kondrup på restaurant Á'Laise i Oslo.

K2 i Stavanger fikk i tillegg til Michelin-stjerne også Michelins grønne pris for bærekraft. Heidi Bjerkan og Credo fikk denne tildelingen i 2019. Restauranten Jossa har også fått Michelins grønne pris.

Norge var landet som fikk flest nye stjerner. Totalt ble det delt ut 14 i Norden.

Disse norske restaurantene får én ny stjerne i årets guide:

  • Stallen (Oslo)
  • À L’aise (Oslo)
  • Mon Oncle (Oslo)
  • Sabi Omakase (Oslo)
  • Savage (Oslo)
  • K2 (Stavanger)
Sabi Omakase

FIKK STJERNE I FJOR: Sabi Omakase Stavanger fikk stjerne i fjorårets Michelin-guide. I år fikk Sabi Omakase i Oslo stjerne.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

I fjor fikk fire nye restauranter i Norge stjerne i guiden.

Det er ingen norske restauranter som får to nye stjerner.

Tre stjerner til Maaemo i fjor

Disse restaurantene fikk en stjerne i fjorårets Michelin-guide:

  • Sabi Omakase, Stavanger
  • Under, Lindesnes
  • Bare, Bergen
  • Statholdergaarden, Oslo
  • Kontrast, Oslo
  • Speilsalen, Trondheim
  • Fagn, Trondheim
  • Credo, Trondheim
  • Hot Shop, Oslo
  • Schlägergården, Oslo
  • Lysverket, Bergen
  • Hyde, Oslo

Re-Naa i Stavanger fikk to stjerner i fjor, mens Maaemo i Oslo fikk hele tre stjerner i 2022. Alle disse beholdt sine stjerner under årets utdeling.

Sven Erik Renaa sammen med en av sine ansatte på Re-Naa, som har to stjerner i Michelin-guiden

Sven Erik Renaa sammen med en av sine ansatte på Re-Naa, som har to stjerner i Michelin-guiden

Foto: Ole Andreas Bø / NRK