Dette er årets vinner i kokkekunst

Etter to intense dager hvor ti av Norges beste kokker har disket opp med de fineste retter, er det nå klart at Øyvind Bøe Dalelv er Norges beste i kokkekunst.

Øyvind Bøe Dalelv og Bent Stiansen

VINNEREN: Øyvind Bøe Dalelv stakk av med seieren i årets NM i kokkekunst. Her er han sammen med kjendiskokk og sjef Bent Stiansen. Bildet er fra NRK-programmet «Kvelden før kvelden».

Foto: NRK

Onsdag og torsdag gikk årets NM i kokkekunst av stabelen i Trondheim Spektrum.

Deltakerne har laget en 3-retters meny til 12 personer av årets utvalgte råvarer, som består av blant annet brie fra Dovre, svinecarré fra Innherred og perlepotet fra Frosta.

Like etter klokken 22 torsdag kveld ble det klart at Øyvind Bøe Dalelv er den store vinneren av Kongepokalen og går dermed videre til Nordisk mesterskap.

Vant på smak

I sommer sendte Dalelv inn sitt bidrag for å bli én av ti finalister fram mot NM i Trondheim.

Han har allerede gjort seg godt bemerket som kokkekunstner, og jobber til vanlig ved Statholdergaarden i Oslo, under kjendiskokken Bent Stiansen.

«Øyvind vant på smak,spennende smaks kombinasjoner, teknikk, han utviste en ro og kontroll på kjøkkenet som en vinner skal ha» heter det i dommerbegrunnelsen.

NM i kokkekunst ble arrangert for første gang i 1990. Den gangen var det Dalelvs sjef, Bent Stiansen, som gikk av med seieren. To år etterpå vant Stiansen den anerkjente internasjonale konkurransen «Bocuse d’Or» hvor kokker fra over hele verden kjemper om å bli verdens beste i kokkekunst.

Fjerdeplass for trondhjemmer

Fjorårets Nordic Junior Chef Martin Trana Flak fra Trondheim var en av deltakerne. 22-åringen fortalte onsdag til NRK at han har brukt mellom 300 og 400 timer på å forberede seg til denne konkurransen. Det holdt til en fjerdeplass i denne omgangen.

– Det gikk ikke sånn kjempebra, sier en litt skuffet Flak til NRK.

– Jeg brukte nok kanskje litt for lite av hovedråvaren, men all ære til vinneren. Han er fenomenal, sier Flak.

Foreløpig er han usikker på om han stiller igjen til neste år.

– Jeg har mye på planen, men hvis jeg får tid, så hadde det vært gøy, forteller han.

Andre- og tredjeplassen gikk til henholdsvis Marius Dragsten Kjeldsrud og Lene Kjøde.