NRK Meny
Normal

Her blomstrer det hele året

Den må være ei humles paradis. For i hagen til Sandra og Arne Kjell Foldvik blomstrer det store deler av året.

Video Det gror overalt i denne hagen

Det gror overalt i denne hagen.

Arne Kjell Foldvik og Sandra Foldvik

Arne Kjell Foldvik og Sandra Foldvik har lagt ned mye arbeid i hagen sin.

Foto: Øivind Haugen / NRK
Hage på Steinan

Det er ikke mange ledige plasser i hagen.

Foto: Øivind Haugen / NRK
Hage på Steinan

Det er også funnet plass til en liten grønnsakshage.

Foto: Øivind Haugen / NRK
Hage på Steinan

Det blomstrer store deler av året i hagen.

Foto: Øivind Haugen / NRK
Hage på Steinan

Det vokser planter på hver en ledig plass hos ekteparet Foldvik.

Foto: Øivind Haugen / NRK

Du trodde kanskje det var mye arbeid med å få rosebusken, krokkusen og rododendron til å bli fin. Hos ekteparet Foldvik på Steinan i Trondheim er det bare barnemat.

30 års arbeid

De tar nemlig hage til et helt annet nivå. Egne klimasoner sørger for at planter som eller ikke kan vokse i Norge blomster. En egen innretning ,for å stoppe ugress å komme inn i hagen, er gravd 1,5 meter ned i jorda.

– Det så ut som en prærie da vi flytta inn hit. Ingenting vokste, sier Sandra Foldvik.

De startet jobben med å utbedre hagen rett etter at de kjøpte huset for 30 år siden. Hele hagen ble planlagt ned til minste detalj. Alt inspirert fra den engelske hagetradisjonen.

– Vi har bygd opp hagen med sviller og treverk. Men rammeverket blir mindre og mindre tydelig etter hvert som plantene vokser, sier Sandra.

– Dette er livet

På hver eneste ledige plass vokser det en plante av en eller annen sort. Lilla, hvite, grønne og gule blomster. De har til og med fått plass til en liten hagedam.

– Så snart isen smelter på vinteren så kommer det hundrevis av rumpetroll oppi her. Så da kan vi sitte fra kjøkkenvinduet og ha full oversikt.

Med så mange forskjellige blomster og planter skjer det alltid noe. Noen planter blomstrer samtidig med at andre gir seg for sesongen. Takket være klimasonene i hagen, så blomstrer det nesten hele året.

– Det beste med denne hagen er å bare sitte her. Sitte her og spise frokost og vandre rundt og se på blomstene. Det er livet, sier ekteparet.