NRK Meny
Normal

Denne glemte plassen får et helt spesielt monument

– Plassen er blitt glemt. Det skjer ingenting her, sier arkitekten. Snart kommer det opp et monument her, som skal formes som en mann du trolig har sett før ...

Pirum plass 1

Arkitekt og «pirumitt» Magnus Henriksen Stensvåg holdt tale ved grunnsteinnedleggelsen på Pirums plass lørdag ettermiddag. Om en måneds tid kommer det opp en slags scene på stedet.

Foto: Anders Ulvolden

UKE-koret Pirum fra Studentersamfundet i Trondheim har jobbet et halvt års tid for å realisere drømmen sin: Et storslått monument på Pirums plass.

– Plassen er blitt glemt. Det skjer ingenting her. Nå håper vi Pirums plass kan brukes mer, både til arrangementer og i dagliglivet til studenter og ansatte ved NTNU, sier arkitekten bak monumentet og tidligere korist i Pirum, Magnus Henriksen Stensvåg.

Pirums plass 2

Planen er at monumentet skal være et sted for konserter så vel som et sosialt møtested i hverdagen.

Foto: Anders Ulvolden

Nå er prosjektet blitt godkjent av Riksantikvaren, og lørdag var det feiring på Pirums plass som ligger bak hovedbygningen til campus Gløshaugen ved NTNU.

Monument formet som UKE-mannen

Pirums plass 4

Gamle og eksisterende «pirumitter» var blant dem som møtte opp til grunnsteinnedleggelsen på Pirums plass. Grunnsteinen var for øvrig en sigaretteske.

Foto: Anders Ulvolden

Folk i finstasen, både eksisterende og gamle «pirumitter», fikk servert salutt, champagne, sang, taler og grunnsteinnedleggelse. «Grunnsteinen» var for øvrig en sigaretteske med ymse innhold.

I samarbeid med prosjektkomiteen bestemte Stensvåg at monumentet skal utformes som ingen ringene enn den anerkjente UKE-mannen – mannen med studentlue og tungen stikkende ut av kjeften.

UKE-mannen

Monumentet skal formes som denne mannen.

– Det passer veldig godt å forme monumentet som UKE-mannen, i og med at det skal være en slags scene. Planen er at studentkor og andre kunstneriske grupperinger kan ha arrangementer på scenen, og at den kan være et bruksmøbel i det daglige. På sommeren kan man for eksempel grille der, foreslår Stensvåg.

Pirums plass, monument

Slik ser Pirums plass ut om en måneds tid.

Foto: Illustrasjon

Finansiert av kronerulling

Monumentet vil stå ferdig i løpet av november. Prosjektet har en prislapp på 180.000 kroner, og finansieres av kronerulling.

Pirums plass 3

Privatpersoner har sørget for at 120.000 kroner er kommet inn for å finansiere monumentet av UKE-mannen. En god grunn til champagne-feiring.

Foto: Anders Ulvolden

Allerede før grunnsteinen ble lagt ned hadde privatpersoner sørget for 120.000 kroner i potten.

– Finansieringen er snart i mål, i og med at Pirum selv bidrar med penger fra oppdrag, forklarer Stensvåg.

UKE-koret Pirum feirer 50-årsjubileum i disse dager.