Hopp til innhold

Feiret du fetetirsdagen?

Fetetirsdagen er ikke lenger like utbredt i Norge, men fortsatt feires dagen av mange trøndere.

Feittirsdag
Foto: Linda Bjørgan / NRK

Fetetirsdagen, også kalt hvitetirsdag, er dagen før fasten begynner. Dagen har vært en markering i Norge i mange år, og fortsatt er det flere som feirer dagen med fet mat.

Et annet navn er smør-tirsdag, fleske-tirsdag og graut-tirsdag, forteller forfatter og ekspert på merkedager, Birger Sivertsen.

Vanlig tradisjon i Nord-Norge

På Wikipedia står det at siste dag før fasten skulle det tradisjonelt fylles opp med kraftig kost. Fetetirsdag markeres fortsatt i Norge, spesielt i Trøndelag og Nord-Norge. Og tradisjon tro skal man spise saltkjøtt og kålrotstappe. En annen tradisjon er å spise melkemat, egg og melmat, som fastelavnsboller, som en overgang til de magre fastedagene. Betegnelsen hvitetirsdag skal ha sammenheng med denne tradisjonen.

Birger Sivertsen valgte å markere dagen uten fet mat. Det ble likevel en litt fetere dessert.

– Idag spiser jeg kylling, men jeg skal i gjengjeld lage meg store, fete fastelavnsboller, sier Sivertsen.

En måned uten kjøtt

Fetetirsdag er en katolsk skikk. Etter morgendagens askeonsdag vil mange faste i over en måned.

Kostholdet til nordmenn har forandret seg igjennom årene, og mindre velger å markere fetetirsdagen med en skikkelig kjøttmiddag. Sivertsen synes likevel at det er fint å bevare slike dager.

– Det er bra å ha tradisjoner og merkedager. Vi blir rike på disse tradisjonene og fattige om vi ikke har dem. Det er flere som fortsatt feirer fetetirsdag og det er mange som gleder seg, sier Sivertsen.

– Og de som ikke liker trenger jo ikke å feire det. Dette er jo innledningen til fasten som holder på fram til påske.

Lager fetmat til bygda

På Skogn ble også dagen feiret på skikkelig vis. Skogn bygdekvinnelag har som tradisjon å lage mat til de i bygda som ønsker å feire dagen med et skikkelig måltid.

– Det er fjortende året vi lager mat til fetetirsdagen. Mange var her mandag kveld og hjalp til med forberedelsene til dagen. Dette blir veldig bra, sier Eli Skei.

Og det står ikke på mengdene når bygdekvinnene første steller i stand mat til fetetirsdagen.

– Vi har kjøpt inn over 50 kg svinekjøtt og over 300 pølser. Vi har også kokt 70 kilo med poteter. Så det er mye mat som vi har ordnet.