NRK Meny
Normal

Bra fiskestart i Namsen

Namsen – elvenes dronning – har opplevd en god start på laksefisket, og mandag morgen var det tatt 72 laks på til sammen rundt 500 kilo.

Johan Tandberg og Aksel Hågen Hembre

Johan Tandberg, Aksel Hågen Hembre og Arvi Tikkanen prøver fiskelykken i Stjørdalselva.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Anton Rikstad

Fiskeforvalter Anton Rikstad tror på en god sesong i elvene, og sier innsiget av laks er stort.

Foto: Knut Reitan / NRK

– Det har vært en god start på fiskesesongen i Namsen, men ellers i Trøndelag har det gått tregt, forteller fiskeforvalter Anton Rikstad i Nord-Trøndelag.

20 kilo i Gaula

I elver som Orkla, Gaula og Stjørdalselva er det bare tatt et 20-talls fisk i hver. Den største laksen er så langt tatt i Gaula, og den veide 20 kilo. I Namsen er den største fangsten så langt på 17 kilo.

– Vi har hatt en sein vår i Trøndelag, og innsiget av laks har vært litt tregt. Men nå tror jeg laksen kommer for fullt, sier Rikstad.

Innsiget av laks blir overvåket både i Trondheimsfjorden og i Namsenfjorden. I midten av mai var det litt dårlig, men nå kommer laksen inn for å gyte.

– I småelvene er det nok litt for tidlig å få noe særlig med laks, men den kommer nok. Heldigvis ser det ut til at det er lite oppdrettslaks i elvene, og det er veldig bra, sier Rikstad.

50.000 fisker i Trøndelag

Rundt 50.000 fiskere vil prøve lykken i trønderske elver i sommer, og det er halvparten av alle som fisker laks i Norge.

– Laksefisket betyr derfor svært mye for mange ute i distriktene, forteller fiskeforvalteren.

Fiskere i Stjørdal

Fiskerne i Namsen har hatt en bra start på sesongen, og så langt er det tatt over 70 laks i elva. Her poserer fisker Johan Tandberg (til venstre) og valdeier Aksel Hågen Hembre ved Stjørdalselva.

Foto: Randi Wilsgård/NRK

I Stjørdalselva har sesongen startet dårlig. Elva er stor på grunn av mye nedbør, og den er brun. Derfor er det vanskelig å få fisk akkurat nå.

– Vi har hatt en dårlig start, og elva er for stor akkurat nå. Men jeg tror det blir fisk å få i løpet av uka, sier valdeier Aksel Hågen Hembre på Hembre Gård.

– Ei flott elv

Han har plass til ti stenger samtidig på valdet sitt, og er fullbooket både i juni og juli. En av dem som kommer tilbake hvert år er Johan Tandberg.

– Vi får med oss laksestarten hvert år og blir her ei uke. Naturopplevelsene betyr veldig mye og Stjørdalselva er ei flott elv, skryter Tandberg.

I dag tror han det blir vanskelig å få fisk, men han prøver likevel.

– Laksen er der, men vannstanden har økt betraktelig det siste døgnet på grunn av regnet. Her fisker vi med flue, og det fungerer godt. Rekorden min er 9,2 kilo, men den håper jeg blir slått i år, sier Johan Tandberg.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.