Hopp til innhold

Bompenger til forvirring

Utenlandske bilturister i Norge strever med å forstå hvordan man betaler bompenger.

Bomstasjonen E39 på Øysand

Det finnes over hundre bomstasjoner i Norge i dag. I tillegg betaler bilistene avgifter på fergene.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Det er utydelig. Det står slike skilt med «kr». Men hva betyr det? Sier Mark Smiths fra Nederland.

Han er på bilferie i Norge for femte gang, men har enda ikke helt forstått bompengesystemet. Det er han ikke alene om. Frode Lindberg jobber daglig med turister og får ofte spørsmål om bompenger av forvirrede turister.

– En del turister kommer innom, og har kjørt igjennom bomstasjoner uten å se hvor de skal betale. De er bekymret for om det kommer en stor regning i posten når de kommer hjem igjen, sier Lindberg.

– Uklart

Annemarie Rasmusen er på ferie. Hun synes ikke alltid det er like deilig å være dansk i Norge, og mener bompengesystemet i Norge er umulig å forstå.

– Det er ingen informasjon. Og hvis en er klar over at man skal betale, er det ingen steder å gjøre det. Dette er dumt. På et eller annet tidspunkt vil jeg få en regning i posten som jeg ikke vet hva er, sier Rasmusen.

Ifølge Lindberg har Rasmusen rett. Han forteller at nettsider og brosjyrer gir ulik informasjon om bomsystemet.

(Teksten fortsetter under bildet)

Mener de informerer godt

Annemarie Rasmusen og Evan Hansen, bilturister

Danske Annemarie Rasmusen og Evan Hansen er på tur gjennom Norge. De synes informasjonen om bomsystemet i Norge er for dårlig.

Foto: Emilie Hald Torp, NRK

Vegdirektoratet har opprettet nettsida autopass.no. Nettsida informerer om bompengesystemet og er ment for alle som reiser i Norge, også utenlandske turister. Beate Ørbeck er kommunikasjonsrådgiver i Vegdirektoratet. Hun mener direktoratet gir god og tilgjengelig informasjon til utlendinger som reiser i Norge.

– Vi informerer på en egen nettside. Dessuten har vi trykket bominformasjon i en brosjyre som finnes på de fleste ferger og turistkontor i Norge, sier hun.

Ørbeck er likevel ikke sikker på om de informerer turistene godt nok.

– Til høsten skal direktoratet evaluere nettsidene. Dermed kan det bli færre forvirrede bilturister på norske veier neste år, sier Ørbeck til NRK.