Hopp til innhold

– Nå er jeg nødt til å forholde meg til døden

Førti år er gått siden Åge Aleksandersen startet sin solokarriere med albumet «7800 Namsos». Nå gir han ut nytt album og dét kan bli hans siste.

Åge Aleksandersen

Åge Aleksandersen har med den siste platen sin begynt å tenke på at han har lagt mesteparten av livet bak seg.

Foto: Erlend Laanke Solbu

Åge Aleksandersen (65) er tilbake i sin barndomsby Namsos i Nord-Trøndelag.

Om bord i turnébussen, som i likhet med artisten er en veteran med rust i stemmen, mimrer trønderrockeren tilbake til 1974.

Første solo

Prudence turnébuss

I denne bussen kom de første tankene om å gå solo for 40 år siden.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK
Åge Aleksandersen i 1984

Det er 30 år siden Åge Aleksandersen klassiker Levva Livet kom ut.

Foto: Skaar, Tore / SCANPIX
Åge Aleksandersen

Årets plate kan bli den siste fra Åge Aleksandersen.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

En langhåret ung mann er stadig på veien med bandet Prudence. Mens bandet kjøres fra konsert til konsert, begynner tankene å surre om et soloalbum. En ting er allerede klart; oppveksten og ungdomstiden i Namsos skal være en sentral del i albumet.

I februar året etter blir drømmen om en solodebut realisert med postnummeret til barndomsbyen som tittel.

– Når jeg tenker tilbake på den intensiteten og det som var til stede da jeg var ung, så er det klart at ting har forandret seg. Ståstedet mitt er annerledes nå, sier Aleksandersen til NRK.

Les også:– Åge har betydd mye for generasjoner

Like god som før

Førti år senere er håret kort og skjegget trimmet, men tankene rundt å gi ut plate surrer fremdeles. Fredag 6. juni kom albumet «Sukker og salt» ut med tekster som passer til livet han lever i dag.

– Jeg er 65 år. Jeg bryr meg om andre ting. Jeg mener andre ting enn den gangen og dermed er utgangspunktet mitt like bra som i 1974. Jeg brenner, men jeg brenner på en annen måte, sier Aleksandersen.

Må forholde seg til døden

Mye har forandret seg siden tiden med Prudence og de første tankene om en soloutgivelse.

– Den største forandringen er at den gangen var jeg udødelig. Det var vi alle sammen. Nå er jeg nødt til å forholde meg til min egen tid og mitt eget liv. Det betyr at jeg er nødt til å forholde meg til de problemstillingene som dukker opp .... ja, til døden, sier Aleksandersen.

Tviler på flere album

65-åringen sparer ikke på kruttet og konsertprogrammet er tettpakket når Aleksandersen tar med seg Sambandet på turné i sommer. Det er ikke konsertene og turnélivet som er slitsomt. En ny plate, derimot, spøker det for.

– Akkurat nå er jeg veldig usikker på om det blir noen flere plater. Det tar veldig på kreftene å lage plate. Sånn sett er konsertlivet enklere på mange måter, sier Aleksandersen.

– Litt av en reise

Trønderrocken, med Åge i spissen, er blitt et begrep. Den lille byen Namsos er blitt Rock City med eget museum og rockehotell. I Namsos sentrum møter Aleksandersen seg selv i bronse på sokkel

– Det er en underlig reise jeg har foretatt, sier Aleksandersen.

Lørdagsportrett med Åge Aleksandersen

Portrett Åge Aleksandersen