Hopp til innhold

Ble frikjent for stalking i Høyesterett – nå må saken behandles på nytt

– Spesielt å be om ny forvaring, mener forsvareren til mannen som er tiltalt for seksuelt krenkende atferd.

6. januar lusket en 39-åring rundt studenthybler i Trondheim.

SMUGTITTEN PÅ UNGE KVINNER: Den da 39 år gamle mannen ble tatt for å smugtitte gjennom vinduer på hybelhus for studenter i Trondheim. Bildet ble tatt da politiet spanet på mannen som tidligere er dømt for flere voldtekter.

Foto: Politiet

Det er flere mulige utfall i saken.

Mannen kan bli løslatt på prøve, bli gjeninnsatt på den gamle dommen som utløper i desember, eller få ny dom på tre år.

Statsadvokat Kaia Strandjord håper på sistnevnte.

– Jeg ønsker en ny dom på tre års forvaring, slik at kriminalomsorgen får den tiden de trenger for å jobbe med ham for en eventuell ny prøveløslatelse.

I fjor høst dømte Frostating lagmannsrett mannen i 40-årene til forvaring for å ha sniktittet på unge kvinner i Trondheim. I vår ble forvaringsdommen opphevet av Høyesterett

De slo fast at dagens straffelov kun kan forby sniktitting – eller stalking – dersom gjerningsmannen bevisst vil at fornærmede skal oppfatte det slik at hun eller han blir overvåket.

Med andre ord: Dagens straffelov kan kun forby sniktitting hvis gjerningsmannen bevisst vil at fornærmede skal vite om det.

Nå behandles saken på nytt i Lagmannsretten.

Statsadvokat i Trøndelag, Kaia Strandjord

3-ÅRIG DOM: Statsadvokat i Trøndelag, Kaia Strandjord håper at den 40 år gamle mannen får en dom på tre år og at staten endrer loven om stalking.

Foto: mette vollan / nrk

Mener klienten bør frifinnes

Mannen har fått flere forvaringsdommer. Blant annet for å ha voldtatt flere kvinner.

I en periode i 2017 ble han satt under overvåking av politiet. Under spaning oppdaget politiet at han smugtittet på unge kvinner ved hybelhus i Trondheim.

Senere ble han pågrepet mistenkt for flere tilfeller av stalking.

Advokaten til 40-åringen, Ann Turid Bugge, er uenig i at saken gjenopptas i lagmannsretten. Hun mener klienten bør frifinnes.

– Det er spesielt å be om ny forvaring når Høyesterett tross alt har frifunnet han for nesten hele tiltalen utenom ett punkt.

Ved ett tilfelle hadde mannen filmet en ung kvinne som bare var iført truse.

Høyesterett fant at dette forholdet rammes av straffeloven § 298 om seksuelt krenkende atferd. Han er også dømt for å ha stukket fra politiet.

Bugge mener at retten har lagt for lite vekt på at klienten faktisk er blitt frifunnet tidligere.

– Han er frifunnet for stalking. Det er det jeg forholder meg til. Det bør også vektlegges betydelig mer, sier Bugge etter første dag i rettssaken som går over to dager.

Ann Turid Bugge

SPESIELT: Forsvarer til den 40 år gamle mannen, Ann Turid Bugge synes det er spesielt at saken blir tatt opp i lagmannsretten igjen etter at klienten hennes tidligere ble frikjent av Høyesterett.

Foto: mette vollan / nrk

Stalker på kveldstid

I lagmannsretten snakket statsadvokat Kaia Strandjord om en minnepinne som tilhørte 40-åringen.

Der skal den tiltalte ha hatt bilder av kvinner han skal ha snikfotografert og spionert på.

– Et av bildene viser ei jente som ser på mobilen mens hun ligger på sengen. Fokuset er på kroppen hennes. Denne kvinnen er ikke identifisert, sa statsadvokat Kaia Strandjord i retten onsdag.

I tillegg skal mannen ha tatt video av en kvinne kun iført truse som tørker seg etter en dusj.

Stalkingen av kvinnene foregikk som regel på kveldstid ved en studentby i Trondheim. I mange tilfeller skal gardiner eller persienner være trukket for.

Mellomila 85B i Trondheim

SPIONERTE: Mannen skal ha spionert på Synnøve Fossheim Karlsen (28) gjennom et kjøkkenvindu i en av disse leilighetene i Trondheim.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Ønsker endring i loven om sniktitting

NRK har tidligere skrevet om 28 år gamle Synnøve Fossheim Karlsen. Hun er én av kvinnene som mannen smugtittet på.

Hun reagerte sterkt på at mannen ikke ble straffet for å ha gjort dette.

Strandjord mener loven om sniktitting bør endres. Hun har sendt et lovforslag til Riksadvokaten, som har videresendt det til Justisdepartementet for behandling.

– Når kvinnene i etterkant får kunnskap om hva som er skjedd blir de jo redde. De får psykiske problemer, har hun tidligere sagt til NRK.

Leder i justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap), og parlamentarisk nestleder i Venstre, Abid Raja, har varslet at de vil ta opp en mulig justering av paragrafen med justisministeren.