Hopp til innhold

Biskopen kritisk til Listhaug: – Jeg er særdeles urolig

Biskop Tor Singsaas er kritisk til måten innvandringsminister Sylvi Listhaug omtaler flyktninger på.

Biskop Tor Singsaas

– Akkurat nå synes suksessfaktoren å være knyttet til hvor mange vi klarer å unngå å ta imot, sa biskop i Nidaros bispedømme, Tor Singsaas i nyttårstalen sin, som hadde flyktningsituasjonen som hovedfokus.

Foto: Henrik Sundgard

Nidaros-biskopen holdt sin nyttårstale i Nidarosdomen onsdag kveld, og sa at han er særdeles urolig over ordbruken til Listhaug.

Han uttrykte bekymring for at det smitter over på andre.

Vår måte å omtale flyktninger på, kan få oss til å lukke oss som medmennesker

Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, i sin nyttårstale

– Det er ingen enkeltutsagn jeg reagerer spesielt på – men hele hennes måte å uttrykke seg på om flyktningproblematikken, sier Tor Singsaas til NRK, og trekker fram begrepet «godhetstyranni».

– Europamester i stengte genser

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp)

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kritiseres av biskopen for ordbruken i flyktningdebatten.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er for øyeblikket i Tyrkia, og kan ikke kommentere saken, men sa følgende til NRK i november:

– Bondevik og sjefen for biskopene i Norge stempler dem som er bekymret for utviklingen som usolidariske og fæle folk. Jeg reagerer på det godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare.

Hun sa også at hun vurderte å melde seg ut av Kirken.

Dette har åpenbart ikke endret biskop Singsås' oppfatning.

«Omtalen er ikke preget av gjestfrihet. Akkurat nå synes suksessfaktoren å være knyttet til hvor mange vi klarer å unngå å ta imot. Har vi som mål å bli europamester i stengte grenser?», sa biskopen i nyttårstalen.

– Uttrykker at vi ikke skal være rause

Biskopen sier til NRK at det er selve tonen til Listhaug han reagerer på.

– Jeg synes Listhaug uttrykker at vi ikke skal være rause, og at vi må passe oss. Dette kan ha en smitteeffekt på andre folk, i og med at Listhaug for mange er et forbilde, sier Singsaas.

Frp: – Uklok uttalelse

Sivert Haugen Bjørnstad

Sivert Haugen Bjørnstad (Frp) er medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Foto: Siv Sandvik

Stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag, Sivert Haugen Bjørnstad (Frp), er ikke begeistret over biskopens politiske engasjement.

– Dette føyer seg inn i rekken av uttalelser fra øverste hold i kirka som egentlig prøver å kneble en debatt. Det er spesielt at kirken kritiserer noen for å ha synspunkter, uten å peke på hva som er galt med uttalelsene, sier Haugen Bjørnstad.

Han sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget og mener biskop Singsaas tar feil.

– Dette blir bare løse påstander og er på et nivå som ikke er veldig geistlig. Dette handler om å hjelpe flest mulig mennesker. Det trodde jeg kirken og Singsaas også var opptatt av.

– Hva mener du om at en biskop sier slikt i sin nyttårstale?

– Biskoper skal få si det de selv vil, men dette er fryktelig uklokt. Kirka skal være samlende, og dette er åpenbart ikke det.

Også i fjor fikk biskopen oppmerksomhet for nyttårstalen, da han ba forsvaret og storsamfunnet ta hensyn til innbyggerne på Ørland som opplevde flystøy.