NRK Meny
Normal

Betania stengte dørene

Fredag stengte Betania i Malvik dørene for traumebehandlingen de har hatt i flere år. For mange ble det en veldig trist dag.

Betania i Malvik

Flere benyttet anledningen til å demonstrere da traumebehandlingen ved Betania ble avsluttet fredag.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK

Terje Granmo

Malvik-ordfører Terje Granmo mener det er en trist dag når Betania nå stenger dørene for traumetilbudet sitt.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK

Både brukere og ansatte ved Betania møttes utenfor senteret til en markering med appeller og taler fredag formiddag.

– En trist dag

– Dette er en trist dag for alle som har opplevde seksuelle overgrep. For det er et godt tilbud som nå avvikles ved Betania. Seksuelle overgrep mot barn og voksne er blitt et alvorlig samfunnsproblem. I dag oppgir 20 prosent av jentene og ti prosent av guttene at de opplever seksuelle overgrep før de fyller 18 år. Det er alvorlig, sier Malvik-ordfører Terje Granmo.

Ingfrid Skogrand har vært leder for traumeenheten ved Betania, og takket alle sammen for den tilliten de er blitt vist gjennom årene.

– Dere brukere har gitt oss nyttige tilbakemeldinger, og det har bidratt til at vi har vært i stand til å videreutvikle behandlingstilbudet vårt. Nå står Helse Midt-Norge og St. Olavs Hospital foran en stor utfordring som skal føre tilbudet om traumebehandling videre. Jeg mener vi har lyktes, og jeg er sikker på at resten av norsk helsevesen vil forstå det om noen år, sa Skogrand.

Omstridt tilbud

Traumebehandlingen ved Betania i Malvik har vært omstridt, og Helse Midt-Norge vedtok tidligere i år å avvikle tilbudet . Isteden skal St. Olavs Hospital i Trondheim overta fra 1. august i år.

– Vi skal gi et godt tilbud for brukerne. I dag har brukerne mer å si innenfor psykisk helsevern enn før. Derfor må vi starte med å spørre brukerne og involvere dem i størst mulig grad. Vi skal utvikle vårt traumetilbud over tid i samarbeid med brukerne, lover divisjonssjef for psykisk helsevern ved St. Olavs Hospital, Randolf Vågen.

Flere brukere NRK har vært i kontakt med tviler på om St. Olavs Hospital klarer å gi et like godt behandlingstilbud som Betania.

– Jeg ser veldig mørkt på alt nå som tilbudet ved Betania er borte. Jeg klarer knapt å ta en dag om gangen, og livet er veldig tungt. Da er det vanskelig å forestille seg et like bra tilbud på St. Olavs Hospital, sier en kvinne NRK har snakket med.

Fredag stengte Betania i Malvik dørene for traumebehandlingen de har hatt i flere år. For mange ble det en veldig trist dag.

Mange hadde det tungt på Betania i Malvik i dag.

– Tviler på St. Olavs Hospital

Bjørn er en annen bruker av tilbudet ved Betania. Han ble seksuelt misbrukt i yngre år, og har i vinter fått behandling ved Betania i Malvik.

– Betania og behandlingstilbudet jeg fikk der har betydd veldig mye for meg. Jeg mener dette var et unikt tilbud. Jeg er ennå ikke ferdig med behandlingen min, og står nå i kø for plass ved St. Olavs Hospital, sier Bjørn.

Han tviler sterkt på at sykehuset i Trondheim klarer å gi et like bra tilbud som det han har hatt.

– Jeg fikk rett og slett sjokk da jeg hørte at Betania skulle legge ned traumetilbudet, og det gikk flere dager før jeg fattet at det kunne være sant. Nå hører jeg at St. Olavs Hospital skal forsøke å lage et like bra opplegg som på Betania, men jeg er ikke sikker på om de klarer det, mener Bjørn.

Betania Malvik

Mange var møtt fram for å markere slutten for behandlingstilbudet ved Betania.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK

Video fra Trøndelag

Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.