Hopp til innhold

Ber om fengsel i 14 år for drapstiltalt

Onsdag formiddag startet prosedyrene i rettssaken mot to litauere som er tiltalt for å ha drept en 23 år gammel mann i Stjørdal i fjor. Aktor ber om fengsel i 14 år for den hovedtiltalte.

Jarle Wikdahl, aktor

Aktor Jarle Wikdahl la ned påstand om fengsel i 14 år for en 29 år gammel mann fra Litauen etter et drap i Lånke i fjor.

Foto: Rita Kleven/NRK

Den 29 år gamle tiltalte innrømmet under rettssaken å ha drept sin 23 år gamle kollega Laimutis Aleksinas under en fest i Lånke natt til 9. juli.

– Jeg vil si unnskyld, sa den drapstiltalte mannen han da rettssaken ble avsluttet onsdag ettermiddag.

En 33-år gammel mann er tiltalt for medvirkning til drap. Aktor mener la ned påstand om at han skal dømmes til fengsel i 12 år, mens hans forsvarer Christian Wiig ba om frifinnelse.

– Hogg med øks

29-åringen som er tiltalt for forsettlig drap, har hele tiden etter det som skjedde nektet skyld for drapet. Men i avhør i februar og da rettssaken startet i Inntrøndelag tingrett i forrige uke endret han forklaring, og innrømmet skyld.

Ifølge aktor Jarle Wikdahl skal den drapstiltalte ha hogget flere ganger med ei øks i bakhodet og nakken på 23-åringen.

tekniske etterforskere

En 23 år gammel mann, som var sesongarbeider i Stjørdal, ble funnet drept i Lånke i Stjørdal i fjor sommer.

Foto: erland knutsen / nrk

– Blod og blodsprut som er funnet på 29-åringen er forenelig med at han utførte gjentatte hogg. Samlet sett er det ingen tvil om at 29-åringen utførte drap. Motivet er uforståelig fordi han var en god venn.

– Vi har hørt at 29-åringen kunne være aggressiv når han drakk, og han hadde høy promille. Men det er ikke mulig å komme nærmere inn på hvorfor handlingen skjedde. Likevel er det ikke tvil om at han handlet forsettlig, sa Wikdahl i sin prosedyre onsdag formiddag.

Han mener det ikke er noen formildende omstendigheter i saken.

– Det var en brutal avretting, og han varslet ikke fra om hendelsen. Isteden ryddet han stedet for å skjule spor. Han har heller ikke forklart noe om hvorfor det skjedde, sier Wikdahl.

Christian Wiig

Forsvarer Christian Wiig ba om frifinnelse for en 33-åring som er tiltalt for medvirkning til drap. Aktor la ned påstand om fengsel i 12 år.

Foto: Rita Kleven/NRK

– Kunne ha stoppet han

33-åringen som er tiltalt for medvirkning til forsettlig drap, skal ha hentet øksa og gjort den tilgjengelig for 29-åringen.

– 33-åringen er fysisk overlegen 29-åringen og kunne motvirket verbalt, dyttet på, og fått han ut av balanse. Hans unnlatelse mot å handle er forsettlig. Ved å gjøre øksa tilgjengelig og unngå å gripe inn overfor den forsvarsløse 23-åringen. Han måtte forstå at han ble påført dødelige skader, mente aktor.

Statsadvokat Jarle Wikdahl ba om fengsel i 12 år for den 33 år gamle medtiltalte litaueren da han avsluttet sin prosedyre.

De etterlatte krever også oppreisningserstatning på 200.000 kroner av de tiltalte.

Ber om frifinnelse

Ingunn Kjeldstad, bistandsadvokat

Bistandsadvokat Ingunn Kjeldstad sier rettssaken har vært en stor belastning for avdødes familie. Hun ba om 200.000 kroner i oppreisning etter drapet på mannen.

Foto: Rita Kleven/NRK

Forsvarer til 33-åringen, Christian Wiig vil nedlegge påstand om full frifinnelse.

– Det er ikke tilstrekkelig bevis for at han kan dømmes for noe som helst. Det verste er at det er lagt ned påstand om fengsel i 12 år mot et menneske som ikke har deltatt i de fysiske handlingene mot avdøde, sa Wiig etter at rettssaken ble avsluttet onsdag ettermiddag.

29-åringens forsvarer Tore Angen, ber om strafferabatt og en straff på 11-12 år og ikke 14 år. Dette på bakgrunn av at hans klient har erkjent straffskyld, og at han var aktivt med på å skaffe hjelp på åstedet.

Angen har ingen innsigelse på krav om erstatning og oppreisning enn norm Høyesterett har satt på 200.000 kroner.

Inntrøndelag tingrett

Rettssaken mot de to litauerne avsluttes med prosedyrer i Inntrøndelag tingrett onsdag.

Foto: Espen Nilsen Holtan